Έτοιμη για την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η Κυπριακή Δημοκρατία, διαβεβαιώνει η Κύπρια υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου- Μαρκουλλή σε συνέντευξη που παραχωρεί στη γερμανική εφημερίδα “Frankfurter Allgemeine Zeitung”. Η κ. Κοζάκου- Μαρκουλλή επισημαίνει ακόμη ότι η προσφυγή της Λευκωσίας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης έγινε «προκειμένου να περιοριστεί ο κίνδυνος που απορρέει από την υπερχείλιση των κινδύνων του χρηματοπιστωτικού τομέα, ο οποίος είναι ισχυρά συνδεδεμένος με την ελληνική οικονομία» και τονίζει ότι η υπαγωγή της Κύπρου στον μηχανισμό δεν θα επηρεάσει την Προεδρία της.
Απαντώντας σε ερώτηση εάν μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα αποτελούσε καταστροφή για την Κύπρο, η κ. Κοζάκου- Μαρκουλλή σημειώνει ότι όλοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση συμφωνούν ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ. «Δεν πιστεύω ότι θα ξεπεράσουμε τις δυσκολίες εάν αποβάλουμε ένα μέλος. Αντιθέτως, αυτό το βήμα θα δημιουργούσε μια αλυσιδωτή αντίδραση που θα έπληττε πολλές άλλες χώρες, επίσης και χώρες που ίσως τώρα δεν έχουν πληγεί από την κρίση. Πρέπει να βρούμε μια λύση, με βάση την οποία η Ελλάδα θα παραμείνει. Με αυτό δεν θέλω να πω ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της. Φυσικά και πρέπει να το κάνει», επισημαίνει.
Η υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου αναδεικνύει ακόμη την ανάγκη να υπάρχει, στην Ευρωζώνη και όχι μόνον, ευρεία συναίνεση ότι η πολιτική λιτότητας πρέπει να συνοδεύεται από μέτρα τόνωσης της οικονομίας και της απασχόλησης και αναφέρεται στα υψηλά ποσοστά ανεργίας των νέων, ειδικά στην Ισπανία και στην Ελλάδα, αλλά και στη χώρα της, όπου, όπως λέει, το 25% των νέων είναι άνεργοι.
Σχετικά με το Κυπριακό, η υπουργός εξηγεί ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να αποτελέσει ξεχωριστό θέμα της κυπριακής Προεδρίας, αναφέρεται ωστόσο στο θέμα της διαδικασίας ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο, όπως λέει, «υπήρχε εξ αρχής και παραμένει ανεπίλυτο». Η κ. Κοζάκου- Μαρκουλλή θεωρεί ότι η ένταξη παραμένει στόχος εξωτερικής πολιτικής για την Τουρκία, κάνει όμως λόγο για «παρανόηση» εκ μέρους της Άγκυρας. «Οι Τούρκοι περιμένουν να κινηθεί η ΕΕ προς αυτούς και όχι το αντίθετο. Αυτό είναι λάθος. Κάθε υποψήφια χώρα πρέπει να κάνει παραχωρήσεις, πριν από την είσοδό της. Φαίνεται ωστόσο ότι η Τουρκία δεν είναι διατεθειμένη ή δεν είναι ικανή για αυτό. Οι Τούρκοι γνωρίζουν ότι πρέπει να εφαρμόσουν το Πρωτόκολλο της Άγκυρας, ωστόσο δεν το πράττουν», δηλώνει και αναφέρεται στην καινούργια κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία, η οποία αισθάνεται πλέον αρκετά ισχυρή ώστε να αγνοεί τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Η Τουρκία δεν ένιωσε μέχρι τώρα αρκετή πίεση- προπάντων σε ό,τι αφορά την Κύπρο. Για αυτό και απειλεί να μη συνεργαστεί με την κυπριακή Προεδρία. Αυτό είναι προσβολή για την ΕΕ από ένα υποψήφιο μέλος της. Φανταστείτε να επιδείκνυε κάποιο άλλο υποψήφιο μέλος τέτοια συμπεριφορά. Θα απορριπτόταν ως απόλυτα απαράδεκτη. Ωστόσο η Τουρκία τα καταφέρνει, επειδή όλοι φοβούνται να προκαλέσουν τον θυμό της. Όσον αφορά αυτό, είμαστε φυσικά ιδιαίτερα ευγνώμονες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την καλή στάση που τήρησε τον Δεκέμβριο απέναντι σε αυτή την τουρκική συμπεριφορά. Δυστυχώς όμως αυτό δεν είχε καμία επιρροή στην Τουρκία, η οποία συνεχίζει τις απειλές της», εξηγεί η υπουργός.
Σε ό,τι αφορά το δάνειο που έλαβε η Κυπριακή Δημοκρατία από τη Ρωσία, η κ. Κοζάκου- Μαρκουλλή κάνει λόγο για ένα καθαρά οικονομικό ζήτημα, για ένα δάνειο «χωρίς πολιτικές συνέπειες» και για ένα δάνειο που σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί, όπως λέει, δώρο. Επισημαίνει μάλιστα ότι η Κύπρος διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με τη Ρωσία, αλλά «αυτό ισχύει και για άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».