Υπάρχει ανάγκη να βρεθεί μία κοινή ευρωπαϊκή λύση για τους όρους παροχής ασύλου στην ΕΕ και την αντιμετώπιση των προσφυγικών κρίσεων, όπως υπογράμμισε σήμερα ο Ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ενόψει της συνάντησης αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων την Κυριακή 24 Ιουνίου στις Βρυξέλλες. Όπως ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος, η επίλυση αυτών των προβλημάτων είναι εκ των ων ουκ άνευ για την ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων και τη λειτουργία του χώρου Σέγκεν.
Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Ευρωπαίος επίτροπος σημείωσε ότι θα πρέπει να ενισχυθεί η διαδικασία επιστροφών εκείνων που δεν έχουν δικαίωμα ασύλου, καθώς και η συνεργασία της ΕΕ με τις χώρες της Βόρειας Αφρικής και πρότεινε περαιτέρω ενίσχυση 500.000.000 ευρώ προς αυτές τις χώρες. Παραλλήλου, ζήτησε την τήρηση της συμφωνίας με την Τουρκία για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, τονίζοντας πως θα πρέπει να καταβληθεί από την ΕΕ η επόμενη δόση κονδυλίων που έχει συμφωνηθεί.
Ο κ. Αβραμόπουλος επεσήμανε πως απαιτείται περαιτέρω ενίσχυση των δυνατοτήτων και των δικαιοδοσιών της Frontex για να υπάρξει μεγαλύτερη ασφάλεια στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, προσθέτοντας ότι αυτό είναι πρωταρχική ευθύνη των κρατών-μελών.
Επίσης, ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι σε διαρκή διαβούλευση με τον ΟΗΕ για να βρει τρόπους αντιμετώπισης του προσφυγικού ζητήματος με σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υποστηρίζοντας πως δεν επιθυμεί, σε καμία περίπτωση, τη δημιουργία ευρωπαϊκών Γκουαντάναμο για τους πρόσφυγες.
Διακυβεύεται το μέλλον της Ευρώπης, σημείωσε ο επίτροπος Μετανάστευσης αναφερόμενος στην προσφυγική κρίση και τόνισε πως αυτό που προέχει είναι η διάσωση ζώων.
Ο κ. Αβραμόπουλος υποστήριξε πως η ΕΕ χρειάζεται μεταρρύθμιση της Συμφωνίας του Δουβλίνου που θα δημιουργεί προληπτικούς μηχανισμούς αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών, επισημαίνοντας ότι η επαναφορά των εσωτερικών ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα είναι λύση ανάγκης που δεν μπορεί να διαιωνίζεται. Το κλείσιμο των συνόρων υπονομεύει τον χώρο Σένγκεν, συμπλήρωσε, υπενθυμίζοντας πως ο ρόλος της Επιτροπής είναι να τον προστατεύσει.
Σύμφωνα με τον Έλληνα επίτροπο, η κρίση της μετανάστευσης έθεσε την ΕΕ ενώπιον των ευθυνών της, ενώ οι λαϊκιστές στην Ευρώπη ωφελούνται από την όξυνση των προσφυγικών προβλημάτων.
Έχουμε ιστορική ευθύνη και πρέπει να προστατέψουμε την ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων στην Ευρώπη, κατέληξε ο κ. Αβραμόπουλος.