Τουλάχιστον τρία άτομα, σε τρεις διαφορετικές πόλεις της Σουηδίας διαπίστωσαν ότι είχαν στην κατοχή τους κάλπικα κέρματα της μίας κορώνας (0,11 ευρώ) που χλευάζουν το βασιλιά της Σουηδίας.

Το νόμισμα της μίας κορώνας εικονίζει το προφίλ του βασιλιά Κάρολου Γουσταύου ΙΣτ΄ και φέρει την επιγραφή «Βασιλιάς της Σουηδίας».

Στα κάλπικα η επιγραφή έχει αντικατασταθεί με τη φράση «Ο πόρνος βασιλιάς μας».

Οι παραχαράκτες ήθελαν πιθανότατα να περιπαίξουν τον 66χρονο βασιλιά καθώς το 2010 είχε κυκλοφορήσει μια βιογραφία του, με τον τίτλο «Μονάρχης παρά τη θέλησή του», στην οποία ο Κάρολος Γουσταύος εμφανίζεται άπιστος και φιλήδονος.

Στο βιβλίο ο βασιλιάς κατηγορείται ότι συχνάζει σε «ύποπτα» κλαμπ και σε παρακμιακά πάρτι ενώ τη δεκαετία του ’90 φέρεται να διατηρούσε εξωσυζυγική σχέση με την τραγουδίστρια του συγκροτήματος Army of Lovers Καμίλα Χένεμαρκ.
Ο βασιλιάς ουδέποτε διέψευσε, ούτε φυσικά επιβεβαίωσε, αυτές τις φήμες.

«Ξαφνιάστηκα, για να το θέσω ευγενικά», είπε ένας κάτοικος του Μάλμε, στη νότια Σουηδία, ο οποίος διαπίστωσε ότι είχε στην κατοχή του ένα από τα κάλπικα νομίσματα.

Η Κάριν Μάτσον, από την Πιτεάα, στα βόρεια της χώρας, το κοίταζε και δεν το πίστευε. «Στην αρχή νόμιζα ότι δεν βλέπω καλά», δήλωσε στην τοπική εφημερίδα Piteaa-Tidningen.

Ο διευθυντής του Εθνικού Μουσείου Οικονομίας, Ίαν Βίζεν, υποστήριξε ότι ο παραχαράκτης πρέπει να ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός αφού τα κάλπικα κέρματα μοιάζουν πάρα πολύ με τα κανονικά, τόσο που πολλοί έχουν ξεγελαστεί.

«Πρέπει να είσαι πολύ έξυπνος για να κάνεις κάτι τέτοιο (…) δεν είναι εύκολο» εξήγησε, στο σουηδικό πρακτορείο TT.

Ο βασιλιάς Κάρολος Γουσταύος ανήλθε στο θρόνο το 1973 και το 1976 παντρεύτηκε την βασίλισσα Σίλβια.