Ο Λευκός Οίκος και ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τζον Μακέιν αλληλοκατηγορήθηκαν χθες για «ανευθυνότητα» με αφορμή τις πρόσφατες διαρροές για θέματα που άπτονται της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ.
Ο εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Τζέι Κάρνεϊ διέψευσε τις κατηγορίες του Μακέιν ότι οι διαρροές από κυβερνητικά στελέχη πρέπει να έχουν πολιτικά κίνητρα ώστε να ενισχύσουν τη θέση και το κύρος του Ομπάμα ενόψει των προεδρικών εκλογών του φθινοπώρου.
Ο Μακέιν ανταπέδωσε τα πυρά με μια ανακοίνωση στην οποία επαναλαμβάνει τις υποψίες του, δηλώνοντας ότι «δεν παίζουμε» και «προφανώς παραβιάστηκαν νόμοι». Ζήτησε Κάλεσε να προσαχθεί στην δικαιοσύνη όποιος ευθύνεται για τις διαρροές πληροφοριών, περιλαμβανομένης της αποκάλυψης ότι ένα πρόγραμμα ηλεκτρονικού πολέμου που εξαπέλυσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες είχε στόχο το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Η αντιπαράθεση για το ζήτημα του χειρισμού των διαβαθμισμένων πληροφοριών και της εθνικής ασφάλειας μοιάζει να μετατρέπει το ζήτημα σε προεκλογικό, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, κάτι που δεν έχει προηγούμενο τα τελευταία χρόνια.
Μέλη των επιτροπών για τις υπηρεσίες πληροφοριών στο Κογκρέσο εξέφρασαν επίσης την ενόχλησή τους και πρόσθεσαν ότι θα ζητήσουν από την κυβέρνηση Ομπάμα να προβεί σε έρευνα, καθώς και να εξετάσει πώς μπορούν να ενισχυθούν οι νόμοι σχετικά με την ασφάλεια των πληροφοριών ώστε να μην ξανασυμβεί κάτι τέτοιο.
Σε ανακοίνωση που υπογράφουν οι Νταϊάν Φάινσταϊν και Σάξμπι Τσάμπλις από τη Γερουσία και Μάικ Ρότζερς και Ντατς Ράπερσμπεργκερ από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, σημειώνεται ότι οι διαρροές προκαλούν προβλήματα σε επιχειρήσεις των υπηρεσιών πληροφοριών, θέτουν σε κίνδυνο την δυνατότητά τους να δράσουν στο μέλλον, ζωές σε κίνδυνο, καθιστούν δυσκολότερη τη στρατολόγηση ανθρωπίνων πόρων και μειώνουν την εμπιστοσύνη των συμμάχων των ΗΠΑ. Τα τέσσερα μέλη των υπηρεσιών πληροφοριών του Κογκρέσου προανήγγειλαν ότι θα δώσουν συνέντευξη Τύπου για το ζήτημα σήμερα.
Ο Μακέιν, αντίπαλος του Ομπάμα στις προεδρικές εκλογές του 2008, κάλεσε χθες τη Γερουσία να διορίσει ειδικό ερευνητή για να εξετάσει το θέμα των διαρροών. Ανάμεσα σε αυτές είναι πληροφορίες για έναν απόρρητο κατάλογο προσώπων προς εξόντωση, η μυστική έρευνα που οδήγησε στην αποτροπή βομβιστικών επιθέσεων από εξτρεμιστές που εδρεύουν στην Υεμένη και η χρήση ενός ιού με στόχο να πληγούν οι υπολογιστές που χρησιμοποιεί το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα.
Ο Τζέι Κάρνεϊ, σε δηλώσεις του, ανέφερε ότι η κυβέρνηση λαμβάνει όλα τα «κατάλληλα και απαραίτητα μέτρα για την αποτροπή διαρροών απόρρητων πληροφοριών ή ευαίσθητων πληροφοριών που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο αντιτρομοκρατικές ή κατασκοπευτικές επιχειρήσεις».
Πρόσθεσε ότι κάθε υπόνοια πως η κυβέρνηση ενέκρινε «εμπρόθετες διαρροές απόρρητων πληροφοριών για πολιτικό όφελος είναι χονδροειδώς ανεύθυνη».
«Αυτό που είναι χονδροειδώς ανεύθυνο είναι αξιωματούχοι των ΗΠΑ να διαλαλούν ορισμένα από τα πιο απόρρητα προγράμματα» των υπηρεσιών πληροφοριών, ανταπέδωσε ο Μακέιν στην ανακοίνωσή του.