Σε κατάσταση αποκλεισμού βρίσκονται οι Ρομά που ζουν σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αντιμετωπίζουν γενικά χειρότερες συνθήκες διαβίωσης σε σχέση με τους μη Ρομά γείτονές τους, αποκαλύπτει μια έρευνα του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων (FRA) σε έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
«Στις έντεκα χώρες-μέλη της ΕΕ που μελετήθηκαν, όπου ζει η συντριπτική πλειοψηφία των Ρομά πολιτών, η κατάστασή των Ρομά στους τομείς της απασχόλησης, της εκπαίδευσης, την στέγασης και της υγείας είναι λιγότερο καλή σε σχέση με τους μη Ρομά που ζουν σε γειτονικές περιοχές», συμπεραίνει ο FRA στην ανακοίνωσή του.
Η έρευνα διενεργήθηκε σε συνεργασία με το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη (PNUD), την Παγκόσμια Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σε αυτές τις έντεκα χώρες, το 80% των Ρομά που ρωτήθηκαν είπε ότι ζει σε συνθήκες φτώχειας. Λιγότεροι από το ένα τρίτο απασχολούνται σε μισθωτές εργασίες και μόνο το 15% κατάφερε να ολοκληρώσει την δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενώ το ποσοστό αυτό για τους μη Ρομά αγγίζει το 70%.
Σχεδόν οι μισοί Ρομά (45%) ζουν σε σπίτια που δεν διαθέτουν κουζίνα, τουαλέτα ή ηλεκτρικό ρεύμα. Ένας στους δύο είπε επίσης ότι την τελευταία χρονιά υπέστη διακρίσεις λόγω της καταγωγής του.
«Οι διακρίσεις και ο αντιτσιγγανισμός συνεχίζονται», τόνισε ο διευθυντής του FRA Μόρτεν Κγέρουμ, ζητώντας να ληφθούν άμεσα και αποτελεσματικά μέσα για την εκπαίδευση των Ρομά.
«Το στοιχείο αυτό είναι ουσιώδες προκειμένου να δοθούν στους νέους οι δυνατότητες που χρειάζονται ώστε να ξεφύγουν από το φαύλο κύκλο των διακρίσεων, της απομόνωσης και της φτώχειας» πρόσθεσε.
«Οι Ρομά δεν είναι επαρκώς ενημερωμένοι για τα δικαιώματα που τους διασφαλίζει η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης» αποκαλύπτει επίσης ο FRA. Σύμφωνα πάντα με την έρευνα, μόνο το 40% γνωρίζει ότι υπάρχουν νόμοι που απαγορεύουν να γίνονται διακρίσεις σε βάρος των εθνικών μειονοτήτων.
Η έρευνα εξάγει συμπεράσματα από τις συνεντεύξεις που έδωσαν περισσότερα από 22.000 άτομα, Ρομά και μη, στη Βουλγαρία, την Τσεχία, τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ουγγαρία, την Ιταλία, την Πολωνία, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία και την Ισπανία.
Οι Ρομά υπολογίζονται σε 10-12 εκατ. και συνιστούν τη μεγαλύτερη μειονότητα στον ευρωπαϊκό χώρο.