Την ανάγκη να μπει ο άνθρωπος στο επίκεντρο της προσοχής και να δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη και όχι στο κέρδος, ενώ μέσα από την αλληλεγγύη να δημιουργηθεί ένα καλύτερο μέλλον για την Ευρώπη και τους πολίτες της, καθώς οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές δεν μπορούν να δώσουν διέξοδο στην κρίση, τόνισε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, κατά την υποδοχή του, το απόγευμα, στο Δημαρχείο Βιέννης, όπου απόψε ολοκλήρωσε τη διήμερη επίσημη επίσκεψη του στην Αυστρία.
Ήδη κατά τις χθεσινές συνομιλίες του με τον ομοσπονδιακό πρόεδρο της Αυστρίας, Χάιντς Φίσερ, ο κ. Χριστόφιας είχε τονίσει την ανάγκη αναθεώρησης των οικονομικών πολιτικών και τη δικαιότερη ανακατανομή του παραγόμενου εισοδήματος, επισημαίνοντας πως ακριβώς για να εκφραστεί αυτή η ελπιδοφόρα προοπτική, δόθηκε στην επερχομένη Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ το σύνθημα «Για μια καλύτερη Ευρώπη», μια καλύτερη Ευρώπη για τους λαούς της, για τους πολίτες αλλά και μια Ευρώπη που θα βοηθήσει τους γείτονές της, όπως είπε χαρακτηριστικά.
Στην αντιφώνησή του στην τελετή υποδοχής από τον δήμαρχο και κυβερνήτη του ομόσπονδου κρατιδίου της Βιέννης, Μίχαελ Χόιπλ, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφέρθηκε στις στενές σχέσεις Κύπρου-Αυστρίας και τις προσωπικές εξαίρετες σχέσεις των προέδρων των δύο χωρών, που χρονολογούνται από τότε που και οι δύο διατελούσαν πρόεδροι των εθνικών τους κοινοβουλίων, αλλά και στον πλούσιο και εντυπωσιακό πολιτιστικό χαρακτήρα της Βιέννης.
Στην προσφώνησή του, ο δήμαρχος και τοπικός κυβερνήτης τόνισε πως η Κύπρος βιώνει ένα από τα μεγαλύτερα δεινά που μπορεί να βιώσει ένα κράτος, αυτό της διαίρεσης, ενώ απευθυνόμενος προς τον κ. Χριστόφια, υπογράμμισε χαρακτηριστικά: «Πάντοτε ακολουθούσατε πολιτικές με στόχο την επανένωση της Κύπρου». Για να προσθέσει ότι, παρά τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται για λύση του Κυπριακού υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, «η επανένωση παραμένει μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της Ευρώπης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΟΗΕ».
Οι εξελίξεις στο Κυπριακό και θέματα που αφορούν τις προετοιμασίες της Κύπρου για την ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης την 1η Ιουλίου, αλλά και οι δυνατότητες για περαιτέρω οικονομική και εμπορική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών κατά το γεύμα εργασίας που παρέθεσε το μεσημέρι προς τιμήν του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους πριν από την αναχώρησή του για τις Βρυξέλλες, όπου αύριο θα συμμετάσχει στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο πρόεδρος Χριστόφιας τόνισε πως η επίσκεψή του στην Αυστρία ήταν «γεμάτη περιεχόμενο», οι ευκαιρίες και οι δυνατότητες που προσφέρονται για περαιτέρω ενίσχυση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Αυστρίας είναι πάρα πολλές, ένεκα και των ερευνών για υδρογονάνθρακες στην Κύπρο, υπογράμμισε.
Όπως σημείωσε, με τον Αυστριακό πρόεδρο, Χάιντς Φίσερ, συζήτησαν τις πολιτικές σχέσεις των δύο χωρών που είναι εξαίρετες, στέρεες και στηρίζονται σε αρχές και μπορούν να αποτελέσουν το υπόβαθρο για περαιτέρω συνεργασία, ενώ εξαίρετες είναι και οι προσωπικές τους σχέσεις.
Εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του κυπριακού λαού προς την Αυστρία για τη διαχρονική στήριξη στον αγώνα του και πρόσθεσε ότι πάνω σε αυτό το υπόβαθρο υπάρχει θέληση να αναπτυχθούν και οι οικονομικές σχέσεις, σημειώνοντας ότι οι ευκαιρίες και οι δυνατότητες που προσφέρονται είναι πάρα πολλές, λόγω της ανάγκης για αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, αλλά και λόγω των ερευνών για υδρογονάνθρακες στην Κύπρο.
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας επισήμανε στις δηλώσεις του, πως είναι καλά γνωστό ότι η Κύπρος είναι ένα μεγάλο χρηματο-οικονομικό κέντρο, οι επενδύσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι υψηλές και εκείνο που χρειάζεται είναι να αναπτυχθεί περαιτέρω το εμπόριο, και ο ίδιος πιστεύει ότι το επιχειρηματικό Φόρουμ (σ.σ. στο οποίο συμμετείχαν σήμερα το πρωί με τον πρόεδρο Φίσερ) μεταξύ των Οικονομικών Επιμελητηρίων των δύο χωρών αποτελεί μια καλή ευκαιρία και ένα καλό υπόβαθρο.
Ο πρόεδρος Χριστόφιας ενημερώνοντας κατά τις συνομιλίες τους τον Αυστριακό πρόεδρο για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, εξέφρασε τη βαθιά ευγνωμοσύνη του κυπριακού λαού για τις σταθερές θέσεις αρχών της Αυστρίας στο κυπριακό πρόβλημα και για τη μακρόχρονη συμβολή της στην ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο.
Όπως είπε, το όραμα είναι μια επανενωμένη Κύπρος, κοινή πατρίδα των Ελληνοκυπρίων, των Τουρκοκυπρίων, των Μαρωνιτών, των Αρμένιων και των Λατίνων, γιατί η μικρή Κύπρος είναι μια πολυπολιτισμική χώρα και όραμα είναι: «αφέντες» της χώρας να είναι μόνο ο λαός της, όλες οι κοινότητες που ζουν στον τόπο και όχι οποιοιδήποτε ξένοι, είτε αυτοί ονομάζονται «εγγυήτριες δυνάμεις» είτε «μητέρες πατρίδες».
Πρόσθεσε δε, πως η Κύπρος θέλει θερμές, εποικοδομητικές και φιλικές σχέσεις με όλους τους γείτονές της, μη εξαιρουμένης και της Τουρκίας, αλλά πάντοτε με την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα δείξει κατανόηση και θα συμπεριφερθεί ως ένα σύγχρονο κράτος που θέλει να ονομάζεται και ευρωπαϊκό κράτος, να βοηθήσει στην επίλυση του Κυπριακού στη βάση αρχών και τότε τα πράγματα πραγματικά θα αλλάξουν σε όλους τους τομείς.