Στις αρχές του 2020 θα αρχίσει να υλοποιείται η συμφωνία για την πώληση των συστημάτων S-400, δήλωσε σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο «Ρωσία-24», ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου αρμόδιος σε ζητήματα στρατιωτικής και τεχνολογικής συνεργασίας Βλαντίμιρ Κόζιν.
«Η τουρκική πλευρά εξέφρασε την επιθυμία να επιταχύνει την υλοποίηση (της συμφωνίας για την πώληση των S-400} και σ’ αυτή την περίπτωση βρήκαμε τη βέλτιστη εκδοχή, ανταποκριθήκαμε ώστε να επιταχύνουμε την υλοποίηση της συμφωνίας, η οποία θα αρχίσει να υλοποιείται κάπου στις αρχές του 2020», δήλωσε ο Κόζιν σύμφωνα με δημοσίευμα του TASS, που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
«Εάν μιλάμε για την Τουρκία, εκτιμάμε τη στάση της τουρκικής ηγεσίας, η οποία διακήρυξε επανειλημμένα ότι το εθνικό συμφέρον έχει προτεραιότητα», επεσήμανε ο σύμβουλος του προέδρου, αναφερόμενος στις πιέσεις που ασκεί το ΝΑΤΟ στη Τουρκία, ώστε να μην προχωρήσει στην αγορά των ρωσικών όπλων. Ο Κόζιν επεσήμανε ότι «η συμφωνία υπεγράφη και υλοποιείται».
Κατά την άποψη του συμβούλου του Ρώσου προέδρου, η ρωσική στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία προσέφερε τη δυνατότητα, όπως είπε, «να προσαρμόσουμε πρακτικά όλες τις νέες τεχνολογίες στα μαχητικά Su-35, στα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας μικρού βεληνεκούς, και στα αντιαρματικά συστήματα».
Τα όπλα μας έδειξαν την αποτελεσματικότητα τους στη Συρία
Ο σύμβουλος του ρώσου προέδρου, αναφερόμενος στις προσαρμογές αυτές, εξηγεί ότι «είναι άλλο ζήτημα όταν προτείνεις κάτι σε μακέτες και σε προσπέκτους, σε δείγματα, τα οποία έχουν ήδη δοκιμαστεί σε πεδία δοκιμών, και είναι άλλο ζήτημα όταν οι εταίροι σου τα βλέπουν όλα αυτά σε πραγματικές εχθροπραξίες, είναι διαφορετικά πράγματα».
Ωστόσο ο ίδιος διευκρινίζει ότι «δεν είχαμε έναν τέτοιο στόχο, να διαφημίσουμε στη Συρία τα προϊόντα της αμυντικής μας βιομηχανίας, σε έναν πόλεμο που είναι τραγωδία, καταστροφή, αλλά παρόλα αυτά ήμασταν αναγκασμένοι να πάμε εκεί και να χρησιμοποιήσουμε τα πιο σύγχρονα όπλα». «Όλοι οι εταίροι μας το αξιολόγησαν αυτό» και ιδιαίτερα τις δυνατότητες που έχουν τα οπλικά μας συστήματα να ανταποκρίνονται σε δύσκολες κλιματικές συνθήκες.
Οι δυτικές κυρώσεις δυσκόλεψαν τις πωλήσεις όπλων
Ο Κόζιν παραδέχθηκε στη συνέντευξή του αυτή ότι οι δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία περιπλέκουν τις πωλήσεις ρωσικών οπλικών συστημάτων, ωστόσο η ρωσική πλευρά είναι έτοιμη να εργασθεί σε δύσκολες συνθήκες και συνεχίζει να πουλάει ρωσικά οπλικά συστήματα σε άλλες χώρες , περισσότερα μάλιστα από όσα σχεδίαζε να πουλήσει.
Αναφερόμενος στις κυρώσεις, ο Κόζιν δήλωσε ότι «είναι μια σοβαρή πρόκληση, ένα σοβαρό πρόβλημα, αλλά είναι ένα ζήτημα που ξέρουμε πώς να το αντιμετωπίσουμε». Μάλιστα ο σύμβουλος του ρώσου προέδρου επεσήμανε ότι τα σχέδια που αφορούν τις πωλήσεις όπλων «με κανέναν τρόπο δεν αναπροσαρμόζονται». Για αυτή τη χρονιά κυμάνθηκαν στα ίδια επίπεδα, μάλιστα πέρυσι το σύνολο των παραγγελιών δεν μειώθηκε, ήταν της τάξεως των 45 δισ. δολαρίων, ενώ υπογράφηκαν νέες συμφωνίες ύψους 16 και πλέον δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ωστόσο όπως είπε «με κανέναν τρόπο δεν μπορούμε να πούμε ότι όλα θα είναι απλά και εύκολα».