Η παρουσία του δικτύου της αλ Κάιντα είναι πολύ περιορισμένη στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με τα αμερικανικά απόρρητα έγγραφα που δημοσιεύθηκαν τον Ιούλιο από την ιστοσελίδα WikiLeaks, ανέφερε σήμερα η εφημερίδα Washington Post.

Στα 76.000 απόρρητα έγγραφα δεν αναφέρεται η αλ Κάιντα παρά μόνο περίπου δώδεκα φορές και μερικές φορές με αόριστο τρόπο, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Τις περισσότερες φορές τα έγγραφα αναφέρουν ανθρώπους που σχετίζονται με την αλ Κάιντα, χωρίς όμως να διευκρινίζουν τη φύση της σχέσης τους ή διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για απλούς υποστηρικτές του δικτύου.

Ο διευθυντής της CIA Λέον Πανέτα είχε εκτιμήσει στο τέλος Ιουνίου ότι η αλ Κάιντα διαθέτει τώρα «50-100» μαχητές «μπορεί και λιγότερους», οι περισσότεροι από τους οποίους βρίσκονται στις φυλετικές περιοχές του βορειοδυτικού Πακιστάν, κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν.

Ο επικεφαλής της αλ Κάιντα Οσάμα Μπιν Λάντεν, ο οποίος βρίσκεται σε μια απομακρυσμένη ορεινή περιοχή του Αφγανιστάν ή στο Πακιστάν, μόλις που αναφέρεται στα έγγραφα, συμπληρώνει η Washington Post. Για παράδειγμα, αναφέρεται μία φορά σχετικά με φωτογραφίες του που είχαν βρεθεί το 2004, σε σπίτια της Χοστ, στο ανατολικό Αφγανιστάν.