Αν και πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι η μάχη ακόμα μαίνεται και κανένα κόμμα δεν μπορεί να είναι σίγουρο, οι Συντηρητικοί απέχουν πλέον μόλις 5 έδρες από την απόλυτη πλειοψηφία των 76 βουλευτών που απαιτούνται για την Κάτω Βουλή (150 έδρες).

Το αντιπολιτευόμενο Συντηρητικό Κόμμα στην Αυστραλία προηγείται στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές με 71 έδρες έναντι 69 των Εργατικών της πρωθυπουργού Τζούλια Γκίλαρντ, σύμφωνα με τα μερικά αποτελέσματα που μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC.

Σημειώνεται ότι είναι πολύ πιθανόν για πρώτη φορά, μετά το 1940, να μην προκύψει κυβέρνηση πλειοψηφίας στην Αυστραλία. Σε τέτοια περίπτωση, οι Εργατικοί θα πρέπει να στραφούν προς τους Πράσινους για να κατορθώσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση.

Όπως σχολίασε ο Εργατικός Μαρκ Άρμπιμπ: «Είναι μία πολύ άσχημη βραδιά για τους Εργατικούς. Φαίνεται πως θα πρέπει τώρα να συνδιαλεχθούμε με τους Πράσινους».

Θυμίζουμε ότι η 48χρονη πρωθυπουργός, που εκπαραθύρωσε τον Ιούνιο τον Κέβιν Ρουντ από την ηγεσία, προκήρυξε πρόωρες εκλογές για να εκμεταλλευθεί το θετικό ρεύμα στις δημοσκοπήσεις. Παρόλα αυτά όμως, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ο αντίπαλός της Τόνι Άμποτ μείωσε τη διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων.