Οι διπλωματικές προσπάθειες για να σταματήσει το καθεστώς της Δαμασκού την αιματηρή καταστολή των κινητοποιήσεων της αντιπολίτευσης απέτυχαν και θα πρέπει να εξοπλιστούν οι αντάρτες, υποστήριξε σήμερα ο Αμερικανός γερουσιαστής Τζον Μακέιν που επισκέφθηκε τον καταυλισμό των Σύρων προσφύγων στη νότια Τουρκία.

«Μην κάνετε λάθος: η κατάσταση στη Συρία είναι μια ένοπλη σύρραξη. Είναι πόλεμος. Η διπλωματία (με τον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ) απέτυχε και θα εξακολουθήσει να αποτυγχάνει για όσο χρόνο ο Άσαντ νομίζει ότι μπορεί να νικήσει την αντιπολίτευση με στρατιωτικά μέσα», είπε ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον ανεξάρτητο συνάδελφό του Τζο Λίμπερμαν έξω από τον προσφυγικό καταυλισμό του Γαϊλανταγί, στην επαρχία Χατάι.

Οι δύο Αμερικανοί πολιτικοί επισκέφθηκαν τον καταυλισμό, όπως είχε κάνει και ο ειδικός απεσταλμένος του Αραβικού Συνδέσμου και των Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία Κόφι Άναν. Διευκρίνισαν ότι οι δύο επισκέψεις δεν σχετίζονται μεταξύ τους.

«Σεβόμαστε την επιθυμία του κ. Άναν να θέσει τέλος στις σφαγές στη Συρία. Δυστυχώς, ο κ. Μπασάρ αλ-Άσαντ δεν συμμερίζεται αυτό το στόχο (…) Στην πραγματικότητα, οι αναφορές δείχνουν ότι ο Άσαντ χρησιμοποίησε το χρόνο που του πρόσφερε η πρόσφατη διπλωματική πρωτοβουλία για να σκοτώσει άλλους χίλιους άνδρες, γυναίκες και παιδιά στη Συρία», πρόσθεσε ο Μακέιν.

«Η σφαγή στη Συρία έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 10.000 ανθρώπους. Και δεν πρόκειται για μια μάχη επί ίσοις όροις. Ο Άσαντ εφοδιάζεται από τη Ρωσία και το Ιράν», συνέχισε ο γερουσιαστής, διαβάζοντας μια ανακοίνωση που συνυπογράφει και ο Λίμπερμαν. «Κάτω από αυτές τις συνθήκες, κανείς δεν μπορεί να πιστεύει ότι ο Άσαντ θα σταματήσει να σκοτώνει και θα εγκαταλείψει την εξουσία», κατέληξε.

Οι δύο γερουσιαστές συναντήθηκαν στην Τουρκία με εκπροσώπους της συριακής αντιπολίτευσης και του Ελεύθερου Συριακού Στρατού στον οποίο έχουν ενταχθεί οι λιποτάκτες του τακτικού στρατού.

Ο Μακέιν έχει κατ’ επανάληψη ζητήσει να χορηγηθεί διεθνής βοήθεια στους Σύρους αντάρτες, να τους δοθούν όπλα και να υποστηριχθούν με αεροπορικούς βομβαρδισμούς για να ανατρέψουν το καθεστώς του Άσαντ.

«Πρέπει τουλάχιστον να δώσουμε όπλα στους μαχητές για την ελευθερία της Συρίας για να τους βοηθήσουμε να αμυνθούν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους», είπε από την πλευρά του ο Λίμπερμαν.