Τρία χρόνια μετά τον καταστροφικό σεισμό, οι κάτοικοι της Λ’ Άκουιλα δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Τα συντρίμμια δεν έχουν απομακρυνθεί και οι εργασίες για την ενίσχυση της αντισεισμικής ασφάλειας των κτιρίων συνεχίζονται, ειδικά στο ιστορικό κέντρο της μεσαιωνικής αυτής πόλης.

Για τον Μάρκο Μοράντε, μέλος της ομάδας νέων μηχανικών και αρχιτεκτόνων της Λ’ Άκουιλα με το όνομα «Collettivo 99», αυτά τα τρία χρόνια πήγαν χαμένα και πολλά χρήματα σπαταλήθηκαν.

«Θα μπορούσαν να έχουν κάνει τεράστια οικονομία: όλα τα συστήματα για την αντισεισμική προστασία των κτιρίων θα αναβαθμιστούν μια μέρα και κοστίζουν ένα με δύο εκατομμύρια ευρώ», αναφέρει ο Μοράντε, ο οποίος πιστεύει πως αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να έχουν χρησιμοποιηθεί αλλού, όπως για παράδειγμα για ηλιακούς συλλέκτες.

Την εποχή του σεισμού, μέσα στον πανικό, κανείς δεν έδινε σημασία στα σχέδια αυτά, όμως σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει: ο δήμος, με την υποστήριξη της κυβέρνησης και ενός προγράμματος του ΟΟΣΑ, επιθυμεί η ανοικοδόμηση της Λ’ Άκουιλα να γίνει με έξυπνο τρόπο και να την μεταμορφώσει σε μια πόλη που σέβεται το περιβάλλον, με το κέντρο της να είναι όλο πεζοδρομημένο.

Το έργο αυτό μοιάζει σήμερα τεράστιο, αφού το 95% των συντριμμιών από τον σεισμό δεν έχουν ακόμα καθαριστεί και τα περισσότερα κτίρια δεν έχουν κατοικηθεί, ειδικά στα 170 εκτάρια του ιστορικού κέντρου.

Όμως αυτό δεν εμποδίζει τον Αλφρέντο Μορόνο, αντιδήμαρχο της Λ’ Άκουιλα να αντιμετωπίζει με ενθουσιασμό το μέλλον. «Η ιδέα είναι να μετατρέψουμε αυτήν την τραγωδία που προκάλεσε το θάνατο 308 ανθρώπων, σε μια ευκαιρία ανοικοδόμησης με “έξυπνο” τρόπο της πόλης, διατηρώντας την πολιτιστική της κληρονομιά», υπογράμμισε.

«Αυτά τα μεγάλα σχέδια είναι καλά, αλλά πρέπει πρώτα να σκεφτούν το σήμερα, για να μας επιτρέψουν να ξαναγυρίσουμε στην κανονική μας ζωή», τονίζει ο συνταξιούχος Τζουλιάνο Γκουέτι. Από τους 120.000 κατοίκους της πόλης, περισσότεροι από 21.000 μένουν ακόμα σε ξενοδοχεία και καταυλισμούς.

Μόνο τέσσερις οικογένειες έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους στο ιστορικό κέντρο, αλλά αυτό συνέβη επειδή οι ίδιες πλήρωσαν τις εργασίες αναστήλωσης. «Η Λ’ Άκουιλα είναι όπως η Πομπηία, μια πόλη φάντασμα που οι τουρίστες έρχονται για να δουν τα ερείπια. Αισθανόμαστε απομονωμένοι, τελείως αποκομμένοι από τον κόσμο. Δεν υπάρχει καμιά περιοχή για κοινωνική ζωή», δηλώνει στενοχωρημένος ο Γκουέτι.

Η πόλη-εργαστήριο καινοτομιών και νέων τεχνολογιών μοιάζει ακόμα πιο μακρινή, όμως αυτό δεν εμποδίζει τις τοπικές αρχές να κυνηγούν ένα ακόμα μεγάλο όνειρο: να γίνει η Λ’ Άκουιλα πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2019«Δεν ξέρουμε αν όλα αυτά τα σχέδια θα ολοκληρωθούν, όμως εξακολουθούμε να ελπίζουμε. Χωρίς ελπίδα δεν μας μένει παρά μόνο ένα πράγμα: μια νεκρή πόλη», επισημαίνει ο 50χρονος μηχανικός Τζοβάνι Μπενεβιέρι.