Σχεδόν το ένα στα δύο νοικοκυριά της Ιρλανδίας δεν πλήρωσε εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας τον νέο φόρο ύψους 100 ευρώ που επέβαλε η κυβέρνηση της χώρας αναφέρει δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας Financial Times.
Από τα 1,6 εκατομμύρια νοικοκυριά της Ιρλανδίας, μόνο τα 805.500 πλήρωσαν τον φόρο 100 ευρώ έως τα μεσάνυχτα του περασμένου Σαββάτου που έληγε η σχετική προθεσμία, εν μέσω ενός κινήματος διαμαρτυρίας που καλούσε τους πολίτες να τον μποϊκοτάρουν.
Ο φόρος των 100 ευρώ επιβλήθηκε σε κάθε κατοικία, ενώ αναμένεται να αυξηθεί δραματικά το επόμενο έτος, όταν η κυβέρνηση της χώρας θα διαφοροποιήσει τη φορολογία, ανάλογα με την εκτίμηση της αξίας της ακίνητης περιουσίας, αναφέρει η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Washington Post.
Το Δουβλίνο συμφώνησε στην επιβολή του φόρου, στο πλαίσιο του προγράμματος οικονομικής βοήθειας που λαμβάνει από την ΕΕ και το ΔΝΤ, το οποίο έχει στόχο να μειώσει το ετήσιο δημοσιονομικό έλλειμμά της, ύψους 18 δις. ευρώ.
Ένα κίνημα, όμως, του οποίου ηγήθηκαν εννιά βουλευτές και ζητούσε το μποϊκοτάρισμα του φόρου, κτύπησε μία ευαίσθητη χορδή εν μέσω μίας αυξανόμενης δημόσιας κόπωσης από τη λιτότητα, αναφέρει το δημοσίευμα των Financial Times.
«Πρόκειται για έναν αντίστροφα προοδευτικό φόρο και πολλοί πολίτες δεν μπορούν να τον αντέξουν», δήλωσε ο Τόμας Πράινγκλ, ένας από τους βουλευτές που είπε ότι προτιμά να πάει στη φυλακή παρά να πληρώσει.
Η ιρλανδική κυβέρνηση συνασπισμού παραδέχθηκε ότι έκανε λάθη κατά την εφαρμογή της νέας φορολογίας, αλλά αρνήθηκε να παρατείνει την προθεσμία πληρωμής της, επιμένοντας ότι η επιβάρυνση για τους πολίτες είναι χαμηλή και υπήρξαν αρκετές προειδοποιήσεις.
«Ο νόμος είναι εδώ, περιμένω ότι οι πολίτες θα υπακούσουν σε αυτόν», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Έντα Κένι, προσθέτοντας ότι με τα 160 εκατ. ευρώ, που είναι τα έσοδα του φόρου, θα πληρωθούν τοπικές υπηρεσίες.
Οι διαμαρτυρίες έχουν ανησυχήσει την κυβέρνηση της Ιρλανδίας, η οποία αντιμετωπίζει ένα δύσκολο δημοψήφισμα στις 31 Μαΐου για το δημοσιονομικό σύμφωνο της Ευρωζώνης και μία επιβραδυνόμενη οικονομία, η οποία θα δυσχεράνει την ικανότητα επίτευξης των στόχων του οικονομικού προγράμματός της.
Η στατιστική υπηρεσία της χώρας επιβεβαίωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η χώρα διολίσθησε στην ύφεση το τρίτο και τέταρτο τρίμηνο του 2011, όταν το ΑΕΠ της μειώθηκε κατά 1,1% και 2%, αντίστοιχα.
Το Δουβλίνο έχει δεσμευτεί να εφαρμόσει επιπλέον μέτρα ύψους 9 δις. ευρώ για την επόμενη 4ετία, τα οποία περιλαμβάνουν τον φόρο στην περιουσία, φορολογία του νερού και τη δυνατότητα περαιτέρω αύξησης της φορολογίας εισοδήματος.