Αγωγή κατέθεσε σήμερα στα αμερικανικά δικαστήρια κατά της γερμανο-φιλανδικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών Nokia-Siemens ένας ιρανός αντιφρονών, ο οποίος την κατηγορεί πως επικουρεί την πολιτική καταπίεση στο Ιράν, προσφέροντας στο καθεστώς της Τεχεράνης συστήματα για την παρακολούθηση των αντιπάλων του.
Στην αγωγή που κατέθεσε χθες, το δικηγορικό γραφείο που υπερασπίζεται τον αντιπολιτευόμενο δημοσιογράφο Ισά Σαχαρκίζ, τονίζει πως η «ιρανική κυβέρνηση έχει καταπατήσει τα δικαιώματα του ανθρώπου με τη βοήθεια των κέντρων κατασκοπείας που της έχει προμηθεύσει η Nokia Siemens Networks». Σύμφωνα με τους συνηγόρους του, η σύλληψη του Σαχαρκίζ κατέστη δυνατή «μέσω της παρακολούθησης των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων με το κινητό του μετά τις αμφιλεγόμενες προεδρικές εκλογές του 2009 στο Ιράν».
«Μετά την σύλληψή του, οι ιρανικές αρχές βασάνισαν τον Σαχαρκίζ και τον υπέβαλλαν και σε άλλες απάνθρωπες και εξευτελιστικές πρακτικές. Την παρούσα στιγμή η κατάσταση της υγείας του έχει επιδεινωθεί εξαιτίας των τραυμάτων που προκλήθηκαν από τα βασανιστήρια και τα οποία δεν ιάθηκαν διότι οι ιρανικές αρχές του αρνήθηκαν όποια ιατρική περίθαλψη», τονίζουν οι συνήγοροί του.
Η αγωγή που κατατέθηκε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Βιρτζίνια των ΗΠΑ στρέφεται ενάντια τόσο της κοινοπραξίας Nokia Siemens Networks, όσο και των μητρικών εταιρειών Nokia και Siemens AG. Οι συνήγοροι ζητούν από την εταιρεία «να σταματήσει την παράνομη βοήθεια που προσφέρουν στα κέντρα παρακολούθησης της ιρανικής κυβέρνησης» και αξιώνει να χρησιμοποιήσει τις καλές σχέσεις που διατηρεί με την Τεχεράνη για να επιτευχθεί η αποφυλάκιση του κρατουμένου.
Τον περασμένο Μάρτιο και η τιμημένη με Νόμπελ Ειρήνης, Σιρίν Εμπαντί, είχε κατηγορήσει τις δυτικές επιχειρήσεις ότι υποβοηθούν την καταπίεση από το ισλαμικό καθεστώς και είχε κατονομάσει μάλιστα και τη Nokia Siemens. Η προμηθεύτρια εταιρεία είχε ανακοινώσει τότε πως το κέντρο ελέγχου που είχε πωλήσει το 2008 στο Ιράν δεν ήταν ικανό να παρακολουθεί τις ιντερνετικές συνδέσεις και επικοινωνίες των κινητών τηλεφώνων.