Η έκκληση του Γάλλου προέδρου Εμαουέλ Μακρόν να διαλυθούν οι ιρακινές παραστρατιωτικές δυνάμεις Χασντ αλ-Σάαμπι προκάλεσε την οργή προσωπικοτήτων των σιιτών που κατήγγειλαν γαλλική «παρέμβαση» στις υποθέσεις της χώρας τους.
Το 2014, απέναντι σε μια επέλαση των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) που κατέλαβαν το ένα τρίτο της χώρας, περισσότεροι από 60.000 Ιρακινοί ανταποκρίθηκαν στην έκκληση για κινητοποίηση που απηύθυνε ο πνευματικός ηγέτης της σιιτικής κοινότητας, ο αγιατολάχ Άλι Σιστάνι.
Συγκρότησαν τις Χασντ αλ-Σάαμπι (Μονάδες Λαϊκής Κινητοποίησης), έναν ετερόκλητο συνασπισμό στον οποίο κυριαρχούν σιιτικές πολιτοφυλακές. Οι πιο ισχυρές από αυτές παρουσιάζονται συχνά ως προστατευόμενες του Ιράν.
Μπορεί ο πρωθυπουργός Χάιντερ αλ Αμπάντι να μην αντέδρασε στη γαλλική απαίτηση, όμως ο προκάτοχος και αντίπαλός του Νούρι αλ-Μάλικι δεν δίστασε να το κάνει.
«Ο Εμανουέλ Μακρόν αναμίχθηκε με απρoσδόκητο τρόπο στις εσωτερικές υποθέσεις του Ιράκ καλώντας για τη διάλυση ενός νόμιμου θεσμού, των Χασντ αλ-Σάαμπι», έγραψε στο Facebook.
Νυν αντιπρόεδρος και αρχηγός της πιο σημαντικής σιιτικής ομάδας του κοινοβουλίου, πρόσθεσε: «δεν θέλουμε καμία χώρα να επιβάλει τη θέλησή της στην ιρακινή κυβέρνηση και στο γενναίο ιρακινό έθνος».
«Οι Ιρακινοί αναμένουν από τη διεθνή κοινότητα, και κυρίως από τη Γαλλία, να συγχαρεί τους μαχητές που έδωσαν τη ζωή τους για τη χώρα τους και για τον κόσμο», ανέφερε από την πλευρά του σε μια ανακοίνωση ο Χουμάν Χαμούντι, αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου.
«Χωρίς τις Χασντ, το Νταές (αραβικό ακρωνύμιο του ΙΚ) θα είχε φθάσει στο κέντρο του Παρισιού», δήλωσε.
Για έναν από τους ηγέτες των Χασντ, τον Άχμαντ αλ-Ασάντι, «κάθε συζήτηση [για το θέμα] απορρίπτεται και δεν δεχόμαστε παρέμβαση στις ιρακινές υποθέσεις». «Το να απαιτούν τη διάλυση των Χασντ, είναι σαν να ζητούν τη διάλυση του ιρακινού στρατού γιατί οι Χασντ είναι ένα στοιχείο κλειδί της ιρακινής ασφάλειας», συνέχισε.
Υποδεχόμενος χθες στο Παρίσι τον πρωθυπουργό της αυτόνομης περιφέρειας του Ιρακινού Κουρδιστάν, Νετσερβάν Μπαρζανί, ο Μακρόν κάλεσε «για μια προοδευτική αποστρατιωτικοποίηση, ιδιαίτερα της ‘λαϊκής κινητοποίησης’ που συγκροτήθηκε τα τελευταία χρόνια και τη σταδιακή διάλυση όλων των πολιτοφυλακών».
Το ιρακινό κοινοβούλιο αναγνώρισε τις Χασντ τον Νοέμβριο του 2016 ως «κρατικό θεσμό» και αποφάσισε την ενσωμάτωσή τους «στις τακτικές δυνάμεις».
Οι Κούρδοι κατηγορούν τις Χασντ ότι εκδίωξαν τον Οκτώβριο, από κοινού με τον ιρακινό στρατό, τους Κούρδους μαχητές από αμφιλεγόμενες περιοχές, κυρίως το Κιρκούκ, και ότι εκδίωξε τον κουρδικό πληθυσμό από την πόλη Τουζ Χουρμάτου.