Η Διεθνής Κατευθυντήρια Ομάδα για το Κόσοβο (ISG) αποφάσισε ότι πρέπει να αρχίσουν οι προετοιμασίες για το κλείσιμο του γραφείου του Διεθνούς Πολιτικού Εκπροσώπου (ICO) στο Κόσοβο.

Στη σημερινή συνεδρίαση της Διεθνούς Κατευθυντήριας Ομάδας, στη Βιέννη, διαπιστώθηκε ότι το Κόσοβο βρίσκεται στην οριστική φάση της εφαρμογής της πρότασης Αχτισαάρι και γι’ αυτό θα ξεκινήσουν οι προπαρασκευαστικές διαδικασίες για την οργάνωση του τερματισμού της επιτηρούμενης ανεξαρτησίας και το κλείσιμο του γραφείου του Διεθνούς Πολιτικού Εκπροσώπου (ICO), έως το τέλος του τρέχοντος έτους.

Η Διεθνής Κατευθυντήρια Ομάδα για τον τερματισμό της παρουσίας εκπροσώπου της διεθνούς κοινότητας στο Κόσοβο εκπόνησε στρατηγική σε δύο κατευθύνσεις.

Στη συνάντηση στη Βιέννη λαμβάνουν μέρος ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι, ο υπουργός Εξωτερικών Ενβέρ Χοτζάι και ανώτατοι εκπρόσωποι των 25 χωρών μελών της Κατευθυντήριας Ομάδας για το Κόσοβο, μεταξύ άλλων ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Φίλιπ Ρίκερ και ο ειδικός εκπρόσωπος της ΕΕ στο Κόσοβο, Φερντινάντο Τζεντιλίνι.

Οι κ.κ. Θάτσι και Χοτζάι ενημερώνουν τους συμμετέχοντες για την κατάσταση στο Κόσοβο και τα σχέδια της κυβέρνησης της Πρίστινας την επόμενη περίοδο.

Ο κ. Θάτσι και ο Διεθνής Πολιτικός Εκπρόσωπος στο Κόσοβο, Πίτερ Φέιθ θα παραχωρήσουν αργότερα συνέντευξη Τύπου.

Μετά από πρόκληση του αντικαγκελαρίου και επικεφαλής της αυστριακής διπλωματίας Μίχαελ Σπίντελεγκερ η σύσκεψη διεξάγεται στο κτίριο, στο οποίο στεγάζεται το αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Διεθνής Κατευθυντήρια Ομάδα για το Κόσοβο αποτελείται από εκπροσώπους των 25 κρατών-μελών που αναγνώρισαν το Κόσοβο και αποστολή της είναι η επιτήρηση του σχεδίου του πρώην προέδρου της Φινλανδίας Μάρτι Αχτισάαρι.