Το προσφυγικό είναι σημείο τριβής στις συνομιλίες για σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία και «η λύση» θα μπορούσε να δοθεί μέσω της ΕΕ, υποστηρίζει σε συνέντευξή του στο Politico ο gερμανός επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ.
Σύμφωνα με τον Μ. Βέμπερ, η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουν τα γερμανικά κόμματα στις συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, είναι το εάν θα επιβληθεί ανώτατο όριο στους πρόσφυγες που δέχεται η χώρα κατ’ έτος.
Ο Μ. Βέμπερ, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, υποστηρίζει ότι η λύση σε αυτό το ζήτημα βρίσκεται εντός της ΕΕ: «Θα πρέπει να εξετάσουμε τις ήδη διαθέσιμες λύσεις στις Βρυξέλλες, που θα μπορούσαν να συνεισφέρουν σημαντικά στις συνομιλίες που θα διεξαχθούν στο Βερολίνο τις ερχόμενες εβδομάδες», εξήγησε. «Είναι φυσιολογικό το κάθε κόμμα να θέτει τις δικές του προτεραιότητες, αλλά πρέπει να βρούμε και λύσεις». Η ενίσχυση της ευρωπαϊκής συνεργασίας στο μέτωπο του προσφυγικού θα μπορούσε, κατά τη γνώμη του, να αποτελέσει τη λύση στο αμφιλεγόμενο ζήτημα της θεσμοθέτησης ανώτατου ορίου αποδοχής αιτήσεων ασύλου ανά έτος.
Η βελτίωση της φύλαξης των συνόρων, η ενίσχυση της συνεργασίας με την Αφρική, αλλά και «η υιοθέτηση μίας προσφυγικής πολιτικής παρόμοιας με αυτή του Καναδά, δηλαδή μίας πολιτικής με σταθερά όρια», θα πρέπει να είναι οι προτεραιότητες της ΕΕ στο μέτωπο του προσφυγικού – μεταναστευτικού. «Αυτό θα δημιουργούσε μία γέφυρα προς την κατεύθυνση του περιορισμού του αριθμού των προσφύγων, που απαιτείται σχεδόν από όλους στην Ευρώπη», σύμφωνα με την εκτίμησή του επικεφαλής του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Όσον αφορά τους αιτούντες άσυλο, η λύση που προτείνει δεν θα απαιτήσει τροποποίηση της γερμανικής νομοθεσίας, καθώς «δικαίωμα σε άσυλο» έχουν μόνο εκείνοι, οι οποίοι αναζητούν προστασία, επειδή υφίστανται ή θα υποστούν πολιτικές διώξεις στη χώρα τους – που τελικά είναι μόλις ένα μικρό τμήμα των όσων αιτούνται άσυλο στη Γερμανία, εξηγεί εν κατακλείδι ο Γερμανός Συντηρητικός πολιτικός των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU).