Η Άνγκελα Μέρκελ θα βρεθεί για τέταρτη θητεία στην καγκελαρία της Γερμανίας, ωστόσο η «σιδηρά κυρία» της Ευρώπης θα χρειαστεί να κυβερνήσει με έναν λιγότερο σταθερό συνασπισμό, σε ένα κατακερματισμένο κοινοβούλιο και με το ακροδεξιό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» να κατακτά 13% στις εκλογές, μετά την «αιμορραγία» των Συντηρητικών προς τα δεξιά.
Δύο χρόνια αφότου η Γερμανίδα άνοιξε τα σύνορα της Γερμανίας σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες, θυμίζει το Reuters, το αντιμεταναστευτικό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» – AfD αποτέλεσε την «έκπληξη» των εκλογών καθώς είναι το πρώτο ακροδεξιό κόμμα που μπαίνει στο γερμανικό κοινοβούλιο εδώ και μισό αιώνα.
Το AfD συγκέντρωσε ποσοστό 13%, ποσοστό μεγαλύτερο από όσο αναμενόταν, σε συνδυασμό μάλιστα με το ιστορικό χαμηλό των Χριστιανοδημοκρατών / Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ. Τη χειρότερη επίδοσή τους από το 1933 κατέγραψαν και οι Σοσιαλδημοκράτες- SPD.
Χαρακτηρίζοντας την επιτυχία της ακροδεξιάς «δοκιμή» για τους Γερμανούς, η Μέρκελ επέμεινε πως είχε λάβει την εντολή να κυβερνήσει- μια μεγάλη πρόκληση καθώς δεν φαίνεται έχει άλλη επιλογή από το να σχηματίσει τριμερή συνασπισμό με τους Πράσινους, οι θέσεις των οποίων κλίνουν στην κεντροαριστερά, όσο και τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP), γεράκια σε οικονομικά και δημοσιονομικά ζητήματα.
«Φυσικά ελπίζαμε σε ένα λίγο καλύτερο αποτέλεσμα» πρόσθεσε, με το κόμμα της να έχει συγκεντρώσει ποσοστό 32,9%, από 41,5% το 2013. «Αλλά είμαστε το ισχυρότερο κόμμα, έχουμε την εντολή να οικοδομήσουμε την επόμενη κυβέρνηση- και δεν μπορεί να υπάρξει ένας κυβερνητικός συνασπισμός εναντίον μας».
Το ευρώ κατέγραφε πτώση περίπου 0,4% στις αγορές της Ασίας, καθώς διαφαινόταν πως τα αποτελέσματα των εκλογών θα έστελναν τη Μέρκελ στον δύσκολο δρόμο του σχηματισμού ενός δύσκολου συνασπισμού.
Η διαδικασία αυτή, του σχηματισμού κυβέρνησης, μπορεί να πάρει μήνες, καθώς ο μόνος ομαλός δρόμος για την Άνγκελα Μέρκελ προς την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο θα ήταν ο τριμερής συνασπισμός με το FDP και τους Πράσινους.
Οι Σοσιαλδημοκράτες, που ήταν εταίροι της Μέρκελ την περασμένη 4ετία, συγκέντρωσαν μόλις 20,6%. Ο αρχηγός του SPD Μάρτιν Σούλτς ξεκαθάρισε πως το κόμμα του δεν θα δεχθεί να συμμετάσχει σε συνασπισμό αλλά αντίθετα είναι έτοιμο να αναλάβει τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Στο AfD οι πανηγυρισμοί δεν σταματούν. «Τα καταφέραμε. Είμαστε στην Βουλή και θα αλλάξουμε την Γερμανία», δήλωσε ο κεντρικός υποψήφιος της Εναλλακτικής για την Γερμανία, Αλεξάντερ Γκάουλαντ, από το αρχηγείο του κόμματος. «Μόνο ο ιδεαλισμός (των μελών και των υποστηρικτών μας) μας έφερε εδώ και θέλω να σας ευχαριστήσω γι’ αυτό. Και αγαπητοί φίλοι, τώρα που είμαστε προφανώς η τρίτη μεγαλύτερη δύναμη, η κυβέρνηση πρέπει να προετοιμαστεί. Θα τους κυνηγήσουμε. Και θα κυνηγήσουμε την κυρία Μέρκελ και θα πάρουμε πίσω τη χώρα μας και τους πολίτες μας», τόνισε ο επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος, όπως μεταφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Στις Βρυξέλλες οι συντηρητικοί σύμμαχοι της Μέρκελ δεν έκρυψαν την ικανοποίησή τους άλλα ούτε και την εντεινόμενη ανησυχία για το πώς η Γερμανίδα καγκελάριος θα χειριστεί έναν άβολο νέο κυβερνητικό συνασπισμό και τη ραγδαία αύξηση του ποσοστού της άκρας δεξιάς.
«Με την Άνγκελα Μέρκελ, η Γερμανία παραμένει ο ισχυρός και αξιόπιστος εταίρος στην Ευρώπη», έγραψε στο Twitter ο Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος ανήκει στην παράταξη της καγκελαρίου και ηγείται της μεγαλύτερης ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Όμως μια πηγή προσκείμενη στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα προέβλεψε πως θα υπάρξουν πολλά προβλήματα, καθώς η Μέρκελ θα χρειαστεί να αντικαταστήσει τον «μεγάλο συνασπισμό» της με τους Σοσιαλδημοκράτες με μια συμμαχία που θα συμπεριλαμβάνει τόσο τους Πράσινους, οι θέσεις των οποίων κλίνουν στην κεντροαριστερά, όσο και τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP), γεράκια σε οικονομικά και δημοσιονομικά ζητήματα.
«Τα πράγματα πήγαιναν πολύ ομαλά με τους σοσιαλδημοκράτες», ανέφερε η πηγή στο ΕΛΚ. «Τώρα δεν ξέρει κανένας τι θα γίνει», συμπλήρωσε.
Οι περισσότεροι προεξοφλούν ότι θα σχηματιστεί το κυβερνητικό σχήμα που αποκαλείται «Τζαμάικα», από τα χρώματα των τριών κομμάτων, που αντιστοιχούν σε εκείνα της σημαίας της Τζαμάικας. Ο Μάρτιν Ζελμάγερ, προσωπάρχης του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ανέβασε στον λογαριασμό του στο Twitter ένα μήνυμα το οποίο περιείχε τρεις σημαίες: αυτή της Τζαμάικας, πλαισιωμένη δεξιά και αριστερά της από σημαίες της ΕΕ—μια αντανάκλαση των ελπίδων στις Βρυξέλλες για τη συνέχιση της δέσμευσης του Βερολίνου στην Ευρώπη, που ορισμένοι όμως θεωρούν πως πλέον τίθεται υπό αμφισβήτηση.
Μια από τις πρώτες απώλειες της πολιτικής αδυναμίας της Μέρκελ ενδέχεται να είναι η προσπάθεια εμβάθυνσης της ολοκλήρωσης στην ευρωζώνη,κάτι που είναι πιθανό να συναντήσει πλέον πολύ πιο ισχυρές αντιστάσεις από το Βερολίνο, όπου πολλοί δηλώνουν πως φοβούνται ότι η Γερμανία θα κληθεί να χρηματοδοτήσει στο μέλλον κι άλλα προγράμματα στήριξης κρατών.
Οι αντιστάσεις μπορεί να προέλθουν τόσο από τους συντηρητικούς της Μέρκελ, οι οποίοι έχουν θορυβηθεί από την ραγδαία αύξηση του ποσοστού της AfD στα δεξιά τους—η Εναλλακτική για τη Γερμανία είναι πλέον τρίτο κόμμα στην Μπούντεσταγκ—όσο και από το FDP, ο ηγέτης του οποίου Κρίστιαν Λίντνερ αποκλείει κάθε ενδεχόμενο το Βερολίνο να πάρει μέρος στο σχέδιο η ευρωζώνη να αποκτήσει κοινό προϋπολογισμό και υπουργό Οικονομικών. Ο επικεφαλής του FDP στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Αλεξάντερ Γκραφ Λάμπσντορφ διαβεβαίωσε ότι το κόμμα του είναι «ανοιχτόμυαλο» και «φιλοευρωπαϊκό». Ο συμπρόεδρος των Ευρωπαίων Πράσινων Ράινχαρτ Μπουτικόφερ τόνισε από την πλευρά του πως το κόμμα του θέλει να ενισχυθεί η ΕΕ, «αξιοποιώντας το παράθυρο ευκαιρίας που έχει ανοίξει» με τη συμμετοχή «του Παρισιού, των Βρυξελλών και του Βερολίνου». Οι όροι που χρησιμοποίησε παραπέμπουν απευθείας στην ομιλία που εκφώνησε ο Γιούνκερ πριν από δέκα ημέρες, όταν διέβλεψε ότι τα αντιευρωπαϊκά λαϊκιστικά κόμματα βρίσκονται σε πτώση και προέτρεψε να προωθηθεί το ταχύτερο η βαθύτερη ολοκλήρωση της ΕΕ.