Προβάδισμα των Εργατικών στην Αυστραλία δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις λίγες ημέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται στις 21 του μήνα. Ωστόσο τα ποσοστά της πρωθυπουργού Τζούλια Γκίλαρντ φθίνουν.

Σύμφωνα με τις σφυγμομετρήσεις οι Εργατικοί προηγούνται με  52% έναντι 48% των συντηρητικών με ηγέτη τον Τόνι Άμποτ, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα άλλη δημοσκόπηση έδειχνε να ισορροπούν. «Πάντοτε ήμουν ο υπολειπόμενος σε αυτήν την εκστρατεία. Αγωνίζομαι κατά της δύναμης ενός ομοσπονδιακού κρατικού μηχανισμού, πέντε ελεγχόμενων από τους Εργατικούς τοπικών κυβερνήσεων και τέλος είναι φυσικά ο κομματικός μηχανισμός που αποτελεί μία γιγάντια μηχανή συγκέντρωσης πόρων για το Εργατικό Κόμμα», τονίζει ο Άμποτ.

Ο ίδιος, που επί 11 χρόνια υπηρέτησε ως υπουργός στην κυβέρνηση του Τζόν Χάουαρντ, που κατατροπώθηκε το 2007 από τον Κέβιν Ραντ, μπορεί να παρηγορηθεί από το γεγονός ότι τα προσωπικά ποσοστά της Γκίλαρντ φθίνουν.

Ενώ την περασμένη εβδομάδα οι ερωτηθέντες θεωρούσαν την Γκίλαρντ ως καταλληλότερη για την πρωθυπουργία, οι νεότερες σφυγμομετρήσεις της πιστώνουν μόλις 49%. Αλλά και τα ποσοστά του Άμποτ υποχώρησαν παράλληλα κατά μία μονάδα στο 34% στις ίδιες δημοσκοπήσεις.

Σύμφωνα με αναλυτές, οι Εργατικοί έχουν καταφέρει να πάρουν βραχεία κεφαλή αυτήν την εβδομάδα και η Γκίλαρντ εξακολουθεί να προηγείται του Άμποτ στις βασικές προσωπικές παραμέτρους.