Χιλιάδες διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν νωρίτερα σήμερα στην πόλη Χομς της Συρίας φώναξαν στους παρατηρητές του Αραβικού Συνδέσμου «θέλουμε διεθνή προστασία», όπως καταγράφεται σε ένα από τα βίντεο που ανάρτησαν ακτιβιστές στην πόλη στον Διαδικτυακό ιστότοπο YouTube.

Οι αρχές της Συρίας έχουν απαγορεύσει την πρόσβαση των ξένων δημοσιογράφων στην χώρα και δεν είναι δυνατή η επαλήθευση της ακρίβειας της ημερομηνίας και του περιεχομένου του βίντεο αυτού από ανεξάρτητες πηγές.

Καθώς παρατηρητές προσπαθούσαν να περάσουν μέσα από τα συγκεντρωμένα πλήθη που τους φώναζαν, μια γυναίκα που φορούσε ισλαμική μαντίλα πήγε στον επικεφαλής των παρατηρητών και ούρλιαξε «θέλουμε τους κρατούμενους».

Οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν συλλάβει χιλιάδες ανθρώπους στην διάρκεια της καταστολής των διαδηλώσεων εναντίον του Άσαντ, οι οποίες διαρκούν εννιά μήνες.

Ο επικεφαλής της αποστολής είπε πριν από λίγο ότι η πρώτη ημέρα στη Χομς ήταν «πολύ καλή» και ότι «όλες οι πλευρές» αντέδρασαν θετικά στους παρατηρητές.

«Επιστρέφω στην Δαμασκό για συναντήσεις και θα γυρίσω αύριο στη Χομς», είπε ο σουδανός στρατηγός Μουστάφα Ντάμπι μιλώντας τηλεφωνικά στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς.

«Η ομάδα παραμένει στη Χομς. Σήμερα ήταν πολύ καλή ημέρα και όλες οι πλευρές ανταποκρίθηκαν».

Περίπου 70.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στη Χομς σήμερα, μία ημέρα μετά το θάνατο 34 αντικαθεστωτικών στην πόλη και συνολικά σε όλη τη χώρα 44, σύμφωνα με νεώτερο απολογισμό που ανακοίνωσε ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν του Συριακού Παρατηρητηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.