Δύο όλμοι έπληξαν χθες έναν καταυλισμό όπου ζουν ιρανοί εξόριστοι αντικαθεστωτικοί στο Ιράκ, μερικές ημέρες αφού η Βαγδάτη παρέτεινε την προθεσμία -που εξέπνεε στο τέλος του έτους- που είχε δώσει για να κλείσει, καθώς συνεχίζεται η διαπραγμάτευση με τον ΟΗΕ για την μετεγκατάσταση των περίπου 3.000 ανθρώπων που ζουν σ’ αυτόν, ανακοίνωσε ο ιρακινός στρατός χθες.

Οι όλμοι έπληξαν τον καταυλισμό Άσραφ, όπου εδρεύει η Οργάνωση των Μουτζαχεντίν του Λαού του Ιράν–μια παράταξη της αντιπολίτευσης που οι ΗΠΑ και το Ιράν επίσημα χαρακτηρίζουν τρομοκρατική οργάνωση. Ο καταυλισμός βρίσκεται 65 χλμ. από την Βαγδάτη.

«Δύο όλμοι έπεσαν στον καταυλισμό Άσραφ… δεν μπορούμε να μιλήσουμε για τον αριθμό των απωλειών διότι δεν μας επιτρέπεται να εισέλθουμε», είπε ένας αξιωματικός του στρατού του Ιράκ, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Μια ανακοίνωση από τον καταυλισμό ανέφερε ότι χτυπήθηκε από ρουκέτες. Δεν έκανε λόγο για απώλειες.

Την περασμένη εβδομάδα ο ιρακινός πρωθυπουργός Νούρι αλ Μάλικι δήλωσε ότι συμφώνησε να παρατείνει την προθεσμία για το κλείσιμο του καταυλισμού υπό τον όρο ότι ο ΟΗΕ θα μεταφέρει 400-800 ανθρώπους που ζουν εκεί σε άλλες χώρες πριν από το τέλος του 2011.

Η τύχη του καταυλισμού αποτελεί αντικείμενο διαφωνιών από το 2009, όταν η Ουάσινγκτον είχε παραδώσει την ευθύνη γι’ αυτόν στο Ιράκ. Η Βαγδάτη έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θέλει η οργάνωση των ιρανών εξορίστων αντικαθεστωτικών να έχει έδρα το ιρακινό έδαφος. Ο ΟΗΕ και η ΕΕ έχουν εμπλακεί στις προσπάθειες να επιλυθεί το θέμα.

Η επίθεση σημειώνεται μια εβδομάδα αφού οι μάχιμες δυνάμεις του στρατού των ΗΠΑ αποχώρησαν από το Ιράκ, σχεδόν εννιά χρόνια μετά την εισβολή του 2003.

Την δεκαετία του 1970 η οργάνωση διεξήγε ανταρτοπόλεμο εναντίον του Σάχη του Ιράν, τον οποίο υποστήριζε η Ουάσινγκτον. Είχε πραγματοποιήσει επιθέσεις κι εναντίον αμερικανικών στόχων. Λέει ότι έκτοτε έχει αποκηρύξει τη βία.