Εξήντα έξι δημοσιογράφοι έχασαν τη ζωή τους το 2011 σε ολόκληρο τον κόσμο, οι περισσότεροι εκ των οποίων κάλυπταν τις εξεγέρσεις στις αραβικές χώρες, το οργανωμένο έγκλημα στο Μεξικό ή την πολιτική αναταραχή στο Πακιστάν.
Δέκα δημοσιογράφοι δολοφονήθηκαν στο Πακιστάν, γεγονός που καθιστά για δεύτερη χρονιά τη χώρα αυτή ως την πιο επικίνδυνη για τους δημοσιογράφους.
Σύμφωνα με την οργάνωση «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα», η οποία εδρεύει στο Παρίσι, στη Μέση Ανατολή ο αριθμός των δημοσιογράφων που έχασαν φέτος τη ζωή τους διπλασιάσθηκε, φθάνοντας τους είκοσι. Ίδιος αριθμός δημοσιογράφων σκοτώθηκε στη Λατινική Αμερική, οι οποίοι ήταν θύματα εγκληματικών συμμοριών.
Στις δέκα πιο επικίνδυνες περιοχές του κόσμου συγκαταλέγονται το Αμπιτζάν, επιχειρηματική πρωτεύουσα της Ακτής Ελεφαντοστού, όπου τουλάχιστον δυο δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν στη διάρκεια βιαιοτήτων την περίοδο των εκλογών και η πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου όπου δημοσιογράφοι δέχθηκαν συστηματικά επιθέσεις από οπαδούς του πρώην προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ πριν παραιτηθεί, το Φεβρουάριο.
Στον ίδιο κατάλογο περιλαμβάνονται, η Ντεράα, η Χομς και η Δαμασκός στη Συρία, η Πλατεία της Αλλαγής στη Σανάα της Υεμένης και το προπύργιο των εξεγερμένων της Λιβύης, Μισράτα.
Η χειρότερη χρονιά της περασμένης δεκαετίας για τους δημοσιογράφους ήταν το 2007, όταν εξαιτίας του πολέμου στο Ιράκ ο αριθμός των νεκρών εκπροσώπων του Τύπου ανήλθε σε 87.
Υπολογίζεται ότι 1.044 δημοσιογράφοι συνελήφθησαν φέτος – περίπου διπλάσιος αριθμός από το 2010 – κυρίως λόγω της Αραβικής ‘Ανοιξης, καθώς επίσης στη διάρκεια διαδηλώσεων σε χώρες μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, η Λευκορωσία, η Ουγκάντα, η Χιλή και οι ΗΠΑ.
Η Κίνα, το Ιράν και η Ερυθραία παραμένουν οι χώρες με τους περισσότερους δημοσιογράφους στη φυλακή.