Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε τουλάχιστον 38 ανθρώπους, ανάμεσά τους και ένα φωτογράφο του Reuters, σε εφόδους που πραγματοποίησε σήμερα σε όλη τη χώρα στο πλαίσιο των ερευνών της για τους δεσμούς ανάμεσα σε Κούρδους ακτιβιστές και ένοπλους αυτονομιστές, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων και όσα μετέδωσαν τουρκικά ΜΜΕ.
Στις τουρκικές φυλακές βρίσκονται ήδη 70 δημοσιογράφοι, ένας αριθμός που είναι από τους υψηλότερους σε διεθνές επίπεδο. Η Άγκυρα διατείνεται πως βρίσκονται στις φυλακές για εγκλήματα που δεν σχετίζονται με το έργο τους.
Οι καταδίκες και άλλων δημοσιογράφων ενδέχεται να εντείνουν τις κατηγορίες ότι η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιδεικνύει δυσανεξία έναντι κάθε πολιτικής διαφωνίας και προσπαθεί να δαμάσει τα ΜΜΕ.
Ωστόσο, παρατηρεί το ειδησεογραφικό πρακτορείο, καθώς η οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται η εκδήλωση ενός κύματος ευρείας διαμαρτυρίας δεν φαντάζει πολύ πιθανή. Θεωρείται πάντως πολύ πιθανό η Τουρκία να επικριθεί από την ΕΕ για τις νέες προσαγωγές δημοσιογράφων.
Η αστυνομία συνέλαβε 25 ανθρώπους στην Κωνσταντινούπολη, στην πλειοψηφία τους δημοσιογράφους, ανάμεσά τους και τον φωτογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου Μουστάφα Εζέρ.
Πάνω από 10 δημοσιογράφοι από το προσκείμενο στην κουρδική παράταξη ειδησεογραφικό πρακτορείο Dicle συνελήφθησαν, σύμφωνα με το κρατικό τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολή. Νομική σύμβουλος του πρακτορείου ανέφερε ότι μόνον αστυνομικοί παρέμεναν μέσα στα γραφεία του στην Κωνσταντινούπολη, φωτοτυπώντας έγγραφα και αντιγράφοντας σκληρούς δίσκους ηλεκτρονικών υπολογιστών. Η σύμβουλος πρόσθεσε ότι δεν γνωρίζει επακριβώς πόσοι δημοσιογράφοι προσήχθησαν.
Εκατοντάδες άνθρωποι, περιλαμβανομένων εκλεγμένων δημάρχων, ήδη δικάζονται ως ύποπτοι για δεσμούς με το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) στο πλαίσιο μιας έρευνας που διαρκεί πάνω από δύο χρόνια.
Στο Ντιγιάρμπακιρ, την μεγαλύτερη πόλη του εξεγερμένου νοτιοανατολικού τμήματος της Τουρκίας–όπου η κουρδική μειονότητα πλειοψηφεί–η αστυνομία συνέλαβε τουλάχιστον έξι ανθρώπους και πραγματοποίησε έρευνες σε 10 γραφεία και σπίτια εργαζομένων στο ίδιο πρακτορείο. Ταυτόχρονες παρόμοιες έφοδοι έγιναν στην πρωτεύουσα Άγκυρα, στην Ιζμίρ (Σμύρνη) και σε άλλες πόλεις. Αστυνομικοί έκαναν έρευνες και σε αρκετούς άλλους ειδησεογραφικούς οργανισμούς στην Τουρκία, κατάσχοντας ηλεκτρονικούς υπολογιστές και έγγραφα, όπως μετέδωσε το CNN Turk.
Στόχος της επιχείρησης ήταν μια οργάνωση που ονομάζεται Ένωση Κουρδικών Κοινοτήτων (KCK), που είχε ιδρυθεί το 2005. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο μιας ποινικής δίωξης του 2009, η οργάνωση είχε ιδρυθεί από το PKK το 2005 με σκοπό την δημιουργία ενός κουρδικού πολιτικού συστήματος.
Η Τουρκία λόγω των πολυάριθμων ανάλογων περιπτώσεων έχει πέσει στην 138η θέση από τις 178 χώρες στον Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου της οργάνωσης Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) από την 101η το 2007.