O αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Τουρκίας Νουμάν Κουρτουλμούς απέρριψε χθες τον ισχυρισμό ότι το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του 2016 στη χώρα ήταν ελεγχόμενο από την κυβέρνηση και εξήρε τον τουρκικό λαό διότι εμπόδισε την κατάληψη της εξουσίας από τους πραξικοπηματίες.
«Δεν επρόκειτο για μια ελεγχόμενη απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος, ήταν μια απόπειρα πραξικοπήματος που απετράπη από τον τουρκικό λαό», δήλωσε ο Κουρτουλμούς σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου αφιερωμένης στην επέτειο του πολυαίμακτου αποτυχημένου στρατιωτικού πραξικοπήματος, τη νύχτα της 15ης προς 16η Ιουλίου 2016.
Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης επανέλαβε εξάλλου ότι οι τουρκικές αρχές συνεχίζουν τις έρευνες για τον εντοπισμό υποστηρικτών του κινήματος του Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα χαρακτηρίζει τον εγκέφαλο της απόπειρας. Ο Κουρτουλμούς απέρριψε ότι αυτό που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι ένα κυνήγι μαγισσών.
«Ο στόχος μας είναι να βρούμε αυτούς που έχουν δεσμούς με αυτή την οργάνωση και υποστηρίζουν αυτή την οργάνωση. Προσπαθούμε να τους εκκαθαρίσουμε. Δεν θέλουμε να επιφυλάξουμε άδικη μεταχείριση σε κανέναν», είπε.
Η κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγορεί τον Γκιουλέν ότι βρισκόταν πίσω από την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος, κάτι που ο ιεροκήρυκας, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ, διαψεύδει και καταγγέλλει.
Την απόπειρα πραξικοπήματος ακολούθησαν εκκαθαρίσεις δίχως προηγούμενο. Χθες Πέμπτη το υπουργείο Δικαιοσύνης ανέφερε ότι την περασμένη χρονιά συνελήφθησαν πάνω από 50.000 άνθρωποι που φέρονται να συνδέονται με το κίνημα του Γκιουλέν.
Παράλληλα, η τουρκική κυβέρνηση απέλυσε χθες περισσότερους από 7.000 αστυνομικούς, δημοσίους υπαλλήλους και πανεπιστημιακούς, παραμονή της πρώτης επετείου από το αποτυχημένο πραξικόπημα σε βάρος του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Το διάταγμα που δημοσιεύτηκε σήμερα εντάσσεται στα μέτρα καταστολής που υιοθετήθηκαν μετά την απόπειρα πραξικοπήματος. Η Άγκυρα κατηγορεί ως ενορχηστρωτή του τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, πρώην σύμμαχο του Ερντογάν που σήμερα ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ.
Συνολικά έχουν απολυθεί ή τεθεί σε υποχρεωτική αργία περισσότεροι από 150.000 άνθρωποι και έχουν συλληφθεί 50.000 στρατιωτικοί, αστυνομικοί, δικαστικοί, καθηγητές και άλλοι.
Με βάση το τελευταίο διάταγμα απολύονται 2.303 αστυνομικοί (μεταξύ αυτών και ορισμένοι υψηλόβαθμοι) και 302 πανεπιστημιακοί καθηγητές. Επίσης, χάνουν τον βαθμό τους 342 απόστρατοι αστυνομικοί και στρατιωτικοί.
Περισσότεροι από 240 άνθρωποι, οι περισσότεροι πολίτες, σκοτώθηκαν πέρσι τον Ιούλιο, όταν ένα μικρό μέρος του στρατού προσπάθησε να ανατρέψει την κυβέρνηση του Ερντογάν.