Τις πληροφορίες ότι μπορεί να υπάρξει ενδιάμεση συμφωνία για το Κυπριακό ζήτημα, κλήθηκε να σχολιάσει ο Νίκος Χριστοδουλίδης. Όπως ξεκαθάρισε με δηλώσεις του ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, με αφορμή το προσχέδιο εγγράφου του ειδικού συμβούλου του γ.γ. του ΟΗΕ, Έσπεν Άιντε, για τη διάσκεψη του Κρανς Μοντανά στην Ελβετία, στόχος είναι μια συνολική λύση.
«Δεν μπορεί να υπάρξει ενδιάμεση συμφωνία για το Κυπριακό», τονίζει με δηλώσεις του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Χριστοδουλίδης, ο οποίος συνοδεύει τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη στη διάσκεψη στο Κρανς Μοντανά που αρχίζει αύριο. Μάλιστα, ξεκαθαρίζει ότι στόχος της ελληνοκυπριακής πλευράς «είναι η συνολική λύση του Κυπριακού προβλήματος».
Αναφορικά με τη δήλωση του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης, Τουγρούλ Τουρκές, ότι η διάσκεψη γίνεται με ««εξαναγκασμό» του ΟΗΕ, επισημαίνει ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά μεταβαίνει στη διάσκεψη «με τη σαφή πολιτική βούληση να δημιουργηθούν τέτοιες προοπτικές, που να επιτρέπουν αισιοδοξία για ένα θετικό αποτέλεσμα».
Εξηγεί, επίσης, ότι από τη συζήτηση των κεφαλαίων της ασφάλειας και των εγγυήσεων θα κριθεί κατά πόσο η παρούσα διαδικασία θα έχει θετικό αποτέλεσμα. «Αν η Τουρκία συνεχίσει να έχει στο Κρανς Μοντανά θέσεις, όπως αυτές που ακούσαμε τις τελευταίες μέρες, δεν θα υπάρξει θετική κατάληξη και αυτό θα είναι από υπαιτιότητα της Άγκυρας. Ωστόσο, η ελληνοκυπριακή πλευρά με απόλυτη σοβαρότητα, όπως πρέπει να χαρακτηρίζει την συμπεριφορά της σε τέτοιες στιγμές, προσέρχεται στη διάσκεψη με στόχο τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση της Κύπρου», δηλώνει ο κ. Χριστοδουλίδης.
Όπως είπε «δεν πρόκειται για πενταμερή διάσκεψη» και πως όλες οι ενέργειες για τη διάσκεψη «είναι αποτέλεσμα συντονισμού της ελληνικής με την κυπριακή κυβέρνηση». Για το κατά πόσον η Συνθήκη για εφαρμογή της λύσης θα αφορά την κατάργηση του υφιστάμενου συστήματος εγγυήσεων ή θα συνδέεται και με ζητήματα της εσωτερικής διακυβέρνησης, σημειώνει ότι δεν θέλει να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες ενός εγγράφου (πρόκειται για το προσχέδιο Άιντε), το οποίο «δεν έχει την όποια υπόσταση και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση για τις συζητήσεις στο Κρανς Μοντανά».