Το Κατάρ δεν θα διαπραγματευθεί με τις γειτονικές του χώρες για να επιλύσει μια διαμάχη προτού άρουν το εμπορικό και ταξιδιωτικό «εμπάργκο» που επέβαλλαν πριν από δύο εβδομάδες, είπε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, προσθέτοντας ωστόσο ότι η Ντόχα πιστεύει πως υπάρχει δυνατότητα επίλυσης.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), τα οποία μαζί με τη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο και το Μπαχρέιν επέβαλλαν τα μέτρα για να απομονώσουν το Κατάρ, είπαν ότι οι κυρώσεις – τις οποίες αρνούνται να χαρακτηρίσουν ως εμπάργκο – μπορεί να κρατήσουν χρόνια, αν δεν δεχθεί το Κατάρ τις απαιτήσεις που πρόκειται να παρουσιάσουν σύντομα.
Το Κατάρ έχει αρνηθεί τις κατηγορίες των ότι χρηματοδοτεί την τρομοκρατία, υποστηρίζει την αστάθεια της περιοχής και ότι έχει στενή σχέση με τον εχθρό τους, το Ιράν. Η διαμάχη έχει ανοίξει ρήγμα στις σχέσεις μερικών κύριων συμμάχων των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να υποστηρίζει σκληρά μέτρα εναντίον του Κατάρ ενώ τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας να παραμένουν ουδέτερα.
Χθες το Κατάρ διεξήγαγε πολεμικές ασκήσεις με τουρκικές δυνάμεις, κάνοντας εμφανή επίδειξη της στενής συμμαχίας με την Τουρκία, μία από τις λίγες συμμαχίες που έχουν παραμείνει στην περιοχή μετά την πρωτοφανή απομόνωσή του.
Ο υπουργός Εξωτερικών, σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι, είπε ότι η Ντόχα είναι έτοιμη να «συνομιλήσει και να απαντήσει» στις ανησυχίες των άλλων αραβικών κρατών του Κόλπου, σε σωστό διάλογο με προκαθορισμένες αρχές, αλλά τόνισε ότι πρώτα πρέπει να αρθούν οι κυρώσεις.
Ο σεΐχης Μοχάμεντ είπε ότι θα ταξιδέψει στην Ουάσιγκτον την επόμενη εβδομάδα για να συζητήσει τις επιπτώσεις των κυρώσεων στην οικονομία και στην παγκόσμια μάχη ενάντια στην τρομοκρατία. «Έχουμε πολύ δυνατή σχέση με τις ΗΠΑ. Είμαστε συνέταιροι στην παγκόσμια συμμαχία ενάντια στην τρομοκρατία. Βρισκόμαστε σε συνομιλίες μαζί τους από τότε που ξεκίνησε η κρίση», είπε.
Η κρίση αποτελεί μεγάλη δοκιμασία εξωτερικής πολιτικής για τις ΗΠΑ, στενούς συμμάχους και των δύο πλευρών, ενώ διατηρεί την κεντρική αεροπορική της βάση στη Μέση Ανατολή στο Κατάρ. Η Ουάσιγκτον έχει δώσει αντιφατικά μηνύματα, παρά την έντονη προσωπική υποστήριξη του Τραμπ για τις κυρώσεις. Ο Τραμπ έχει χαρακτηρίσει το Κατάρ «χρηματοδότη τρομοκρατίας σε υψηλό επίπεδο», αλλά πέντε μέρες αργότερα το Πεντάγωνο ενέκρινε την πώληση στο Κατάρ πολεμικών αεροσκαφών αξίας 12 δις δολαρίων (10,8 δις ευρώ).
«Αβάσιμη προπαγάνδα»
Το Κατάρ, η πλουσιότερη κατά κεφαλήν χώρα του κόσμου, έχει χρησιμοποιήσει τον πλούτο του την τελευταία δεκαετία για πολιτική επιρροή στο εξωτερικό, υποστηρίζοντας πλευρές σε εμφυλίους και επαναστάσεις κατά μήκος και πλάτος της Μέσης Ανατολής. Σύμφωνα με τις δηλώσεις αξιωματούχων του, τώρα τιμωρείται γιατί αποστασιοποιείται από την πολιτική των γειτόνων του που υποστηρίζουν απολυταρχικά κληρονομικά και στρατιωτικά καθεστώτα.
«Είναι λυπηρό που οι γείτονές μας έχουν επιλέξει να επενδύσουν τον χρόνο και τα χρήματά τους σε αβάσιμη επιχείρηση προπαγάνδας», είπε ο σεΐχης Σαΐφ Μπιν Αχμέντ αλ Θάνι, διευθυντής του Γραφείου Επικοινωνικών της Κυβέρνησης του Κατάρ, σε δήλωσή του χθες, χαρακτηρίζοντας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, τις κατηγορίες για υποστήριξη τρομοκρατίας «διαφημιστικό τέχνασμα».
Το Κατάρ έχει μόνο 300.000 υπηκόους συνολικά που απολαμβάνουν τον πλούτο που παράγουν οι μεγαλύτερες εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο. Ο υπόλοιπος πληθυσμός στη χώρα – 2,7 εκατομμύρια – αποτελείται από ξένο εργατικό δυναμικό, απασχολημένο κυρίως σε τεράστια προγράμματα δόμησης που έχουν γεμίσει την μικροσκοπική χερσόνησο της ερήμου με ουρανοξύστες και στάδια για το παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου που θα διεξαχθεί εκεί το 2022.
Οι κυρώσεις έχουν διακόψει τις κύριες οδούς εισαγωγής αγαθών, που έρχονταν οδικώς από τη Σαουδική Αραβία και μέσω της θάλασσας από μεγάλα φορτηγά πλοία με κοντέινερ που έχουν βάση τα ΗΑΕ. Το Κατάρ έχει όμως καταφέρει να αποφύγει την οικονομική κατάρρευση με την γρήγορη ανεύρεση εναλλακτικών δρόμων, ενώ έχει δηλώσει ότι τα τεράστια οικονομικά αποθέματά του μπορούν να αντιμετωπίσουν κάθε πρόκληση.
Το Κατάρ έχει δηλώσει ωστόσο ότι οι κυρώσεις έχουν δημιουργήσει προσωπική ταλαιπωρία για τους υπηκόους του που ζουν σε γειτονικές χώρες ή έχουν συγγενείς εκεί γιατί χιλιάδες Καταριανοί δεν μπορούν να επισκεφθούν συγγενείς τους στις χώρες που έχουν επιβάλλει το εμπάργκο. Αντίστοιχα, οι χώρες αυτές χουν επίσης ανακαλέσει αναγκαστικά όλες τις οικογένειές τους από το Κατάρ, παρά την πρόσκληση του Κατάρ να παραμείνουν.