Οι Εργατικοί μπορεί να έχουν ξεκινήσει δυναμικά, καθώς αυτή τη στιγμή έχουν κερδίσει τις περισσότερες περιφέρειες που έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα (τις 8 από τις 13), ωστόσο… «δεν είναι αυτό που φαίνεται».

Βρετανοί αναλυτές τονίζουν πως υπάρχουν περιφέρειες στις οποίες οι Εργατικοί κέρδισαν μεν, ωστόσο πήραν λιγότερες ψήφους από τις προηγούμενες εκλογές, ενώ παρατηρήθηκαν και «διαρροές» προς τους Συντηρηριτικούς.

Αν συνυπολογίσουμε και το γεγονός πως κάποιες από τις κερδισμένες περιφέρειες αποτελούσαν “προπύργια” των Εργατικών, τότε αυτά τα πρώτα αποτελέσματα μπορεί και να μην έχουν μεγάλη σημασία για την εξέλιξη της εκλογικής βραδιάς.

Αυτό φαίνεται να παρατηρούν και οι αναλυτές με έδρα το Λονδίνο της ιαπωνικής τράπεζας Nomura που έδωσαν στην δημοσιότητα εκτίμηση με βάση τα αποτελέσματα του exit poll και την ανάλυση των δύο πρώτων εδρών που κρίθηκαν από την καταμέτρηση των ψήφων, σύμφωνα με την οποία το Συντηρητικό Κόμμα της Τερέζα Μέι θα εξασφαλίσει 331 έδρες και την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών.

Ωστόσο, οι αναλυτές της Nomura δηλώνουν ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να δώσουν ακριβή εκτίμηση του αποτελέσματος.

«Όταν θα έχουμε το αποτέλεσμα του 10% των εδρών…τότε θα έχουμε καλύτερη εικόνα για το πώς εξελίσσονται τα πράγματα», αναφέρει σε σημείωμα προς τους πελάτες της Nomura ο οικονομικός αναλυτής Τζόρνταν Ρότσεστερ.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Σιν Φέιν της Βόρειας Ιρλανδίας Τζέρι Ανταμς δήλωσε ότι το κόμμα δεν θα καταλάβει τις έδρες του στο βρετανικό κοινοβούλιο, γεγονός που μειώνει τον αριθμό των εδρών που απαιτούνται για την εξασφάλιση απόλυτης πλειοψηφίας.

Εάν το Σιν Φέιν διατηρήσει τις 4 έδρες που είχε κερδίσει το 2015, τότε το πρώτο κόμμα θα χρειάζεται 324 αντί των 326 εδρών για να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία της Βουλής των Κοινοτήτων.

«Εάν είμαστε αρκετά τυχεροί και ευνοημένοι ώστε οι υποψήφιοί μας να εκλεγούν βουλευτές, αυτό θα γίνει επί της βάσης ότι δεν θα καταλάβουμε τις έδρες μας στο Ουέστμινστερ. Δεν υπάρχει κίνδυνος εκ μέρους μας να καταλάβουμε τις έδρες μας στο κοινοβούλιο του Ουέστμινστερ», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Τζέρι Ανταμς.

Παράλληλα, το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα της Βρετανίας δεν θα συμμετάσχει «σε σύμφωνα, συμφωνίες ή συνασπισμό» με άλλα κόμματα για να τα βοηθήσει να σχηματίσουν κυβέρνηση, μετέδωσε το Sky News επικαλούμενο ανώτατο στέλεχος.

Ο πρώην ηγέτης του κόμματος Νικ Κλεγκ δήλωσε ότι δεν υπάρχουν προϋποθέσεις υπό τις οποίες οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες θα υποστήριζαν μία συντηρητική κυβέρνηση.

Τέλος, ο Τζέφρι Ντόναλντσον, βουλευτής του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας δήλωσε ότι η προοπτική απυσίας αυτοδυναμίας (hung parliament) αποτελεί «τέλειο πεδίο» για το κόμμα, το οποίο θα διαπραγματευθεί με τους Συντηρητικούς , εάν δεν εξασφαλίσουν την απόλυτη πλειοψηφία, αφού έχουν πολλά κοινά σημεία.