Τη μέθοδο της κυβερνητικής δράσης με θεμελιώδεις αρχές την «αλληλεγγύη», τη «συλλογικότητα» και την «εμπιστευτικότητα» παρουσίασε ο Εμανουέλ Μακρόν στη σημερινή ομιλία του προς το υπουργικό συμβούλιο, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Κριστόφ Καστανέ.
Μεταξύ των κανόνων «καλής λειτουργίας», υπογράμμισε ο νέος αρχηγός του κράτους, βρίσκονται «κατ΄αρχάς η απαραίτητη αλληλεγγύη ανάμεσα σε όλα τα μέλη της κυβέρνησης» καθώς και η «συλλογική δουλειά».
Για τον Εμανουέλ Μακρόν, συνέχισε ο εκπρόσωπος που μιλούσε για πρώτη φορά στους δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο ρόλος του προέδρου της Δημοκρατίας είναι να «προσδιορίζει τη στρατηγική», να «δίνει μια πορεία, μια κατεύθυνση» και να διατηρεί «τις ισορροπίες των θεσμών μας».
«Είμαι ο εγγυητής και σε αυτό το σημείο θα είμαι ανυποχώρητος», υπογράμμισε, πάντα σύμφωνα με τον Κριστόφ Καστανέ, εκτιμώντας πως ο ρόλος του πρωθυπουργού είναι να «διαιτητεύει».
«Το μακροπρόθεσμο ανήκει στο Ελιζέ, οι καθημερινές ή οι μεσοπρόθεσμες διαιτησίες γίνονται στο Ματινιόν», πρόσθεσε ο Εμανουέλ Μακρόν απευθυνόμενος στην κυβέρνησή του.
Οι δύο επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας θα παρουσιάσουν σύντομα μια «εγκύκλιο για τη θέση των υπουργικών γραφείων», πρόσθεσε ο Κριστόφ Καστανέ, υπογραμμίζοντας «πως οι διευθυντές των γραφείων δεν πρέπει να υποκαθιστούν τους διευθυντές των κεντρικών διοικήσεων». Ωστόσο, συνέχισε ο αρχηγός του κράτους, «η συνοχή δεν σημαίνει ομοιομορφία».
Ο καθένας, είπε, «έχει διαφορετικές διαδρομές, διαφορετικές απόψεις, αναλύσεις που μπορεί να είναι διαφορετικές αλλά, ταυτόχρονα, όταν κάτι αποφασίζεται στο πλαίσιο της συλλογικότητας, οφείλει να γίνεται ο κανόνας και να υπάρχει συλλογική αλληλεγγύη».
Ο πρόεδρος, σύμφωνα πάντα με τον Κριστόφ Καστανέ, ολοκλήρωσε την εισαγωγική ομιλία του με «μία πρόσκληση: μην αλλάξετε!». «Αν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός επέλεξαν το ένα ή το άλλο μέλος της κυβέρνησης, το επέλεξαν ακριβώς γι΄αυτό που είναι», υπογράμμισε όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ο εκπρόσωπος είπε ακόμη πως όλα τα μέλη της κυβέρνησης, περιλαμβανομένων και των δύο υπουργών των Ρεπουμπλικάνων, Μπρουνό Λε Μερ και Ζεράλντ Νταρμαρέν, οφείλουν να «υποστηρίξουν τους υποψήφιους της προεδρικής πλειοψηφίας» στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές.
«Το θέμα αυτό δεν αναφέρθηκε στο υπουργικό συμβούλιο, όμως προφανώς καθένας και καθεμία από εμάς οφείλει να υποστηρίξει τους υποψήφιους της προεδρικής πλειοψηφίας», είπε ο Καστανέ.
«Οι υπουργοί είναι μέλη της προεδρικής πλειοψηφίας δεν είναι πια μέλη εκείνου ή του άλλου πολιτικού κόμματος», επέμεινε.
Ερωτηθείς σήμερα το πρωί από το France Inter, ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ είχε δηλώσει πως θα «συμμετάσχει στις βουλευτικές εκλογές» και θα «προσπαθήσει να δώσει στον πρόεδρο της Δημοκρατίας την πλειοψηφία που χρειάζεται», χωρίς να διευκρινίσει αν θα διεξαγάγει εκστρατεία για τους υποψήφιους της Δημοκρατίας Εμπρός, του κόμματος του Μακρόν, ή για τους υποψήφιους του δικού του κόμματος Οι Ρεπουμπλικάνοι.
«Έχουμε όλοι την ευθύνη να υποστηρίξουμε την εκλογή γυναικών και ανδρών στο πλαίσιο της ανανέωσης που γνωρίζετε, με 77% των υποψηφίων της Δημοκρατίας Εμπρός να μην προέρχονται από τον πολιτικό κόσμο, να μην είναι εκλεγμένοι, να φροντίσουμε ώστε αυτοί να είναι οι υποψήφιοι που θα δώσουν μια πλειοψηφία», διευκρίνισε ο Καστανέ.
Το κόμμα του Μακρόν ανακοίνωσε 521 υποψηφιότητες αφήνοντας ελεύθερες 56 εκλογικές περιφέρειες για ορισμένους τενόρους της δεξιάς και της αριστεράς όπως οι Τιερί Σολέρ (Οι Ρεπουμπλικάνοι), Μαριζόλ Τουρέν ή Στεφάν Λε Φολ (Σοσιαλιστικό Κόμμα).
Ο γάλλος πρόεδρος δήλωσε ακόμη, σύμφωνα πάντα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, πως η εργασιακή μεταρρύθμιση θα είναι μία από τις προτεραιότητές του και θα πραγματοποιηθεί σύντομα.
«Η εργασιακή μεταρρύθμιση πρέπει να ξεκινήσει πολύ γρήγορα», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κριστόφ Καστανέ.
Ο Μακρόν είχε δηλώσει στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας πως σκοπεύει να χρησιμοποιήσει εκτελεστικά διατάγματα ήδη από το καλοκαίρι προκειμένου να αλλάξει τους εργασιακούς νόμους σε μια χώρα όπου η ανεργία παραμένει στο υψηλό 9,6%.