Μια ομάδα προβληματισμού (think tank) που είχε συγκροτήσει η ρωσική κυβέρνηση και η οποία ελεγχόταν από τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν επεξεργάστηκε ένα σχέδιο επιρροής των αμερικανικών προεδρικών εκλογών του 2016 υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ καθώς και υπονόμευσης της πίστης των ψηφοφόρων προς το εκλογικό σύστημα των ΗΠΑ, δήλωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters τρεις εν ενεργεία και τέσσερις πρώην αξιωματούχοι των ΗΠΑ.
Οι αξιωματούχοι περιέγραψαν το περιεχόμενο δύο εμπιστευτικών εγγράφων από την ομάδα προβληματισμού, στα οποία αναφερόταν το πλαίσιο και το σκεπτικό για αυτό που οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ κατέληξαν ότι ήταν μια εντατική προσπάθεια παρέμβασης από την Ρωσία στις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου.
Οι αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών απέκτησαν μετά τις εκλογές τα εν λόγω έγγραφα, τα οποία κατάρτισε το ρωσικό ινστιτούτο στρατηγικών μελετών με έδρα την Μόσχα.
Το ινστιτούτο διοικούν συνταξιούχοι Ρώσοι ανώτεροι αξιωματούχοι υπηρεσιών πληροφοριών, διορισμένοι από το γραφείο του Πούτιν.
Το πρώτο έγγραφο του ρωσικού ινστιτούτου ήταν ένα έγγραφο στρατηγικής που συντάχθηκε τον περασμένο Ιούνιο και διαβιβάστηκε στα ανώτατα κλιμάκια της ρωσικής κυβέρνησης, χωρίς όμως να απευθύνεται σε κάποιο συγκεκριμένο άτομο.
Στο έγγραφο γινόταν η πρόταση το Κρεμλίνο να ξεκινήσει μια εκστρατεία προπαγάνδας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα παγκόσμια ειδησεογραφικά μέσα που υποστηρίζονται από την Ρωσία ώστε να παροτρύνουν τους αμερικανούς ψηφοφόρους να εκλέξουν έναν πρόεδρο που θα κρατήσει μια πιο ήπια στάση προς τη Ρωσία, από την κυβέρνηση του τότε προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, τόνισαν οι επτά αξιωματούχοι.
Το δεύτερο έγγραφο του ινστιτούτου, που συντάχθηκε τον Οκτώβριο και διανεμήθηκε κατά τον ίδιο τρόπο, διατύπωνε την προειδοποίηση ότι η υποψήφια των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον είναι πιθανόν να κερδίσει τις εκλογές. Για αυτό τον λόγο, όπως τονίζεται στο έγγραφο, ήταν προτιμότερο για τη Ρωσία να τερματίσει την προπαγάνδα της υπέρ του Τραμπ και αντ’ αυτού να εντείνει την διάδοση μηνυμάτων σχετικά με εκλογική απάτη για να υπονομεύσει την νομιμότητα του αμερικανικού εκλογικού συστήματος και να βλάψει την φήμη της Κλίντον σε μια προσπάθεια να υποσκάψει την ενδεχόμενη προεδρία της, πρόσθεσαν οι αξιωματούχοι.
Οι εν ενεργεία και πρώην αμερικανοί αξιωματούχοι μίλησαν υπό τον όρο να μην κατονομαστούν εξαιτίας του διαβαθμισμένου χαρακτήρα των ρωσικών εγγράφων. Αρνήθηκαν να συζητήσουν τον τρόπο που οι αμερικανικές αρχές απέκτησαν τα έγγραφα. Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες αρνήθηκαν επίσης να σχολιάσουν τα έγγραφα.
«Ο Πούτιν είχε από την αρχή κατά νου αυτόν τον στόχο και ζήτησε από το ινστιτούτο να του καταρτίσει έναν οδικό χάρτη», δήλωσε μια από τις πηγές, ένας πρώην αξιωματούχος.
Η Ρωσία αρνείται την ανάμειξή της στις αμερικανικές εκλογές. Ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου και το ρωσικό ινστιτούτο δεν απάντησαν στα αιτήματα του Reuters, σύμφωνα με δημοσίευμα που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, για κάποιο σχόλιο.