Οι Τούρκοι πολίτες (έποικοι, φοιτητές και στρατιώτες), αλλά και Τουρκοκύπριοι με διπλή υπηκοότητα, στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, που έχουν δικαίωμα ψήφου στο δημοψήφισμα της Τουρκίας για αναθεώρηση του Συντάγματος, ανέρχονται, σύμφωνα με πληροφορίες, στις περίπου 103.000 Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Για την ψηφοφορία, η οποία ξεκίνησε, έχουν στηθεί 15 κάλπες και οι ψηφοφόροι θα μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα μέχρι τις 9 Απριλίου. Την επομένη οι κάλπες θα μεταφερθούν στην Τουρκία, όπου θα γίνει η καταμέτρηση των ψήφων.
Στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου έγινε εκστρατεία υπέρ του «ναι» στο δημοψήφισμα και περί τα τέλη Μαρτίου μίλησε σε συγκέντρωση ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ.
Την ανησυχία της για τις εξελίξεις στην Τουρκία και την προσπάθεια επιβολής «ενός συστήματος δικτατορίας, όπου οι εξουσίες θα συγκεντρώνονται σε ένα άτομο» εξέφρασε με ανακοίνωσή της στα τουρκικά, αγγλικά, ελληνικά, κουρδικά και αρμενικά η αριστερή τουρκοκυπριακή κίνηση «Dayanisma» (Αλληλεγγύη). Η κίνηση σημειώνει πως αυτό που χρειάζεται είναι ένα σύστημα, το οποίο να στηρίζει την ποικιλομορφία και τη διαφορετικότητα. «Εμείς όλοι που επιθυμούμε ειρήνη στην Κύπρο, θέλουμε να δηλώσουμε ότι θα δείχνουμε πάντα αλληλεγγύη στους λαούς στην Τουρκία που αντιστέκονται», προστίθεται.