Πέντε αεροπορικές επιδρομές πραγματοποίησαν σήμερα πολεμικά αεροσκάφη στην ανταρτοκρατούμενη πόλη Χαν Σεϊχούν της επαρχίας Ιντλιμπ, όπου δεκάδες άνθρωποι έχασαν χθες τη ζωή τους σε «χημική » επίθεση, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η ταυτότητα των αεροσκαφών δεν προσδιορίζεται σύμφωνα με δημοσίευμα του AFP και του Reuters, που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο συριακός στρατός δεν έχει σχολιάσει ακόμη την πληροφορία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέρριψαν την ευθύνη για τη χθεσινή επίθεση στις στρατιωτικές δυνάμεις της Δαμασκού. Ο στρατός αρνήθηκε οποιονδήποτε ρόλο.

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι η μόλυνση της περιοχής χθες με δηλητηριώδες αέριο είναι αποτέλεσμα της διαρροής αερίου από αποθήκη χημικών όπλων των ανταρτών η οποία επλήγη από τα αεροσκάφη των δυνάμεων της Δαμασκού.

Στην αποθήκη αυτή βρισκόταν «ένα εργαστήριο παρασκευής αυτοσχέδιων βομβών με τοξικές ουσίες», προσθέτει η ανακοίνωση, χωρίς όμως να διευκρινίζει αν η συριακή πολεμική αεροπορία γνώριζε τι περιείχε η αποθήκη.

«Το χημικό οπλοστάσιο» προοριζόταν για τους μαχητές στο Ιράκ, επεσήμανε το ρωσικό υπουργείο, χαρακτηρίζοντας τις πληροφορίες του «εντελώς αξιόπιστες και αντικειμενικές».

Η χρήση του οπλοστασίου αυτού από «τους τρομοκράτες έχει επιβεβαιωθεί επανειλημμένα από διεθνείς οργανισμούς, καθώς και από τις επίσημες αρχές» του Ιράκ.