Ψήφο εμπιστοσύνης θα ζητήσει σήμερα η κυβέρνηση του Μάριο Μόντι, μία ημέρα μετά την έγκριση από την ιταλική Γερουσία. Η συζήτηση στη Βουλή θα ξεκινήσει στις 9.30 το πρωί και η τελική ψηφοφορία αναμένεται γύρω στις 4.30 το απόγευμα.

Η κυβέρνηση του Μάριο Μόντι, έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από τη Γερουσία της Ρώμης. Διακόσιοι ογδόντα ένας γερουσιαστές εκφράσθηκαν υπέρ και είκοσι πέντε κατά. Το μόνο κόμμα που καταψήφισε το νέο κυβερνητικό σχήμα τεχνοκρατών ήταν η Λέγκα του Βορρά, που χαρακτήρισε την κυβέρνηση «αποτέλεσμα σύγκρουσης συμφερόντων, με προτεραιότητες που ευνοούν τους μετανάστες και όχι τους φτωχούς Ιταλούς». Αντίστοιχη στήριξη αναμένεται να βρει η νέα κυβέρνηση τεχνοκρατών και στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Την Πέμπτη, ο Μάριο Μόντι παρουσίασε το πρόγραμμα για τον περιορισμό των ελλειμμάτων και για επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων. Ο Μόντι θα επικεντρώσει το ενδιαφέρον του στο ασφαλιστικό σύστημα, την
επανεισαγωγή φόρων που είχε καταργήσει ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι και την
καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Στην ομιλία του, ζήτησε από τους συμπατριώτες του να αποδεχτούν τις θυσίες που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση για να αποφύγει η χώρα την χρεοκοπία αλλά υποσχέθηκε σε αντάλλαγμα την ανάπτυξη της οικονομίας και μία μεγαλύτερη κοινωνική συνοχή.

Παρά την θερμή υποδοχή από τους γερουσιαστές, έξω από το σώμα χιλιάδες διαδηλωτές είχαν οργανώσει και αυτοί τη δική τους «θερμή υποδοχή» στο Μόντι κηρύσσοντας απεργίες και στάσεις εργασίας κυρίως στη Ρώμη.