Η κυβέρνηση του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα πέσει υπό το βάρος των διαδηλώσεων και των κυρώσεων, αλλά αυτό θα χρειαστεί χρόνο λόγω της περιπλοκότητας της εσωτερικής και της περιφερειακής πολιτικής κατάστασης, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Αλέν Ζιπέ.
Καθώς συνεχίζεται η καταστολή των διαδηλώσεων με αίτημα τον εκδημοκρατισμό της χώρας που διαρκούν πλέον επτά μήνες, οι δυτικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, βασίζονται σε ένα συνδυασμό κυρώσεων και διπλωματικών πιέσεων για να αποδυναμώσουν την εξουσία του Άσαντ.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση επεξέτεινε τις κυρώσεις σε βάρος του Άσαντ και της συριακής κυβέρνησης αφού η Κίνα και η Ρωσία εμπόδισαν την προσπάθεια δυτικών κρατών να ψηφιστεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μια απόφαση που καταδίκαζε τη χρήση βίας εναντίον των διαδηλωτών.
«Είναι αληθές ότι στον ΟΗΕ εμποδιστήκαμε και αυτό στιγματίζει το Συμβούλιο Ασφαλείας, το οποίο δεν έχει πει σχεδόν τίποτε για αυτή τη βάρβαρη καταστολή», επισήμανε ο Ζιπέ μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό France Inter.
«Αυτή θα τερματιστεί με την πτώση του καθεστώτος, η οποία είναι σχεδόν αναπόφευκτη, αλλά δυστυχώς θα χρειαστεί χρόνος διότι η κατάσταση είναι περίπλοκη, διότι υπάρχει κίνδυνος εμφυλίου πολέμου ανάμεσα σε συριακές ομάδες, διότι οι γειτονικές αραβικές χώρες δεν θέλουν να επέμβουμε», πρόσθεσε.
Ο Άσαντ, που επιμένει ότι η κυβέρνησή του προσπαθεί σοβαρά να προωθήσει πολιτικές μεταρρυθμίσεις, συναντάται σήμερα με επιτροπή του Αραβικού Συνδέσμου στη Δαμασκό. Στην επιτροπή έξι κρατών συμμετέχουν αξιωματούχοι από την Αλγερία, το Ομάν, το Σουδάν και την Υεμένη, χώρες που θεωρείται ότι διάκεινται ευνοϊκά έναντι της Συρίας.
Ο Ζιπέ είπε πως αν και τα περισσότερα αραβικά έθνη αντιτίθενται στην ανάληψη δράσης σε βάρος της Συρίας, η Τουρκία έχει μετακινηθεί πιο κοντά στην δυτική θέση και έχει αρχίσει να ασκεί πιέσεις στη συριακή κυβέρνηση για να σταματήσει την καταστολή.
Μετά από μήνες συγκρούσεων ανάμεσα στους διαδηλωτές και άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας και του στρατού, στις οποίες σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ έχουν σκοτωθεί πάνω από 3.000 άνθρωποι, αποστάτες του συριακού στρατού σχηματίζουν ένοπλες ομάδες, κάτι που μοιάζει να σηματοδοτεί τις αρχές μιας ένοπλης εξέγερσης κατά του κράτους.
Παράλληλα, στο εξωτερικό η συριακή αντιπολίτευση μοιάζει να αρχίζει να συσπειρώνεται υπό το λεγόμενο Συριακό Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο. Η Γαλλία έχει αποφύγει αναγνωρίσει ακόμα το Συμβούλιο, αλλά έδωσε μια σαφή ένδειξη της υποστήριξής της προς αυτό νωρίτερα αυτόν τον μήνα, όταν ο Ζιπέ αντάλλαξε χειραψία με τον ηγέτη του στο Παρίσι.