Η ένταση στο Ινδικό Κασμίρ, όπου εδώ και έξι εβδομάδες πραγματοποιούνται διαδηλώσεις υπέρ της ανεξαρτητοποίησης του, κλιμακώνεται με τις αστυνομικές αρχές να ανοίγουν πυρ εναντίον διαδηλωτών χθες σκοτώνοντας έναν έφηβο και έναν 30χρονο και τραυματίζοντας τουλάχιστον 25 ανθρώπους.

Μέχρι στιγμής τουλάχιστον 22 άνθρωποι έχουν βρει το θάνατο από πυρά ανδρών των υπηρεσιών ασφαλείας και διαδοχικές απαγορεύσεις της κυκλοφορίας.

Τα επεισόδια ώθησαν την κυβέρνηση της Ινδίας να μεταφέρει δυνάμεις του στρατού στη Σριναγκάρ -θερινή πρωτεύουσα του Κασμίρ-για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες, προκειμένου να αποκαταστήσουν την τάξη.

Το ζήτημα του Κασμίρ βρίσκεται στο επίκεντρο της μακρόχρονης διένεξης Ινδίας-Πακιστάν από το 1947 κι έχει προκαλέσει τους τρεις από τους πολέμους στους οποίους έχουν εμπλακεί τα δύο κράτη.

Κάτοικοι του ομόσπονδου κρατιδίου λένε ότι οι κινητοποιήσεις είναι αυθόρμητες. Στον αντίποδα η Ινδική κυβέρνηση κατηγορεί αυτονομιστές και τη Λασκάρ ε Τάιμπα, μια εξτρεμιστική παράταξη στο Πακιστάν, ότι υποκινούν τη βία.