Πολύ ισχυρός σεισμός συγκλόνισε νωρίς το πρωί της Τρίτης τη βόρεια Ιαπωνία προκαλώντας προσωρινά προβλήματα σε πυρηνική μονάδα και ένα μικρό τσουνάμι που καταγράφηκε στην περιοχή της Φουκουσίμα, με αποτέλεσμα να ξυπνήσουν οι μνήμες της καταστροφής του 2011.

Η δόνηση των 7,4 Ρίχτερ έγινε αισθητή και στο Τόκιο και ανάγκασε χιλιάδες κατοίκους να αναζητήσουν ασφαλές καταφύγιο μακριά από τις βορειοανατολικές ακτές της χώρας.

Δεν υπάρχουν αναφορές νεκρών ή σοβαρών τραυματισμών ενώ το επίκεντρο του σεισμού σημειώθηκε στα ανοιχτά της ακτής της Φουκουσίμα με εστιακό βάθος περίπου δέκα χιλιομέτρων.

Μετά τον σεισμό προκλήθηκε τσουνάμι ύψους 1,4 μέτρων στην περιοχή Sendai, περίπου 70 χιλιόμετρα βόρεια της Φουκουσίμα, ενώ μικρότερα κύματα καταγράφηκαν και αλλού κατά μήκος της ιαπωνικής ακτής, όπως μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης.

«Είδαμε ψηλά κύματα αλλά κανένα δεν πέρασε τα μέτρα προστασίας», δήλωσε ένας άνδρας στην πόλη Iwaki. Μερικά σκάφη αναποδογύρισαν στο λιμάνι της Higashi-Matsushima ενώ αργότερα οι αρμόδιες υπηρεσίες ήραν την προειδοποίηση για τσουνάμι.

Η αμερικανική υπηρεσία Γεωλογικών Ερευνών υπολογίζει το μέγεθος του σεισμού σε 6,9 Ρίχτερ αναθεωρώντας το αρχικό μέγεθος 7,3 Ρίχτερ.

Όλες οι πυρηνικές μονάδες στην περιοχή έκλεισαν καθώς η δόνηση ξύπνησε μνήμες της τεράστιας καταστροφής του 2011. Ωστόσο ένα πρόβλημα που παρατηρήθηκε στο σύστημα ψύξης της μονάδας Fukushima Daini αποκαταστάθηκε άμεσα.

Μόνο δύο πυρηνικοί αντιδραστήρες λειτουργούν στην Ιαπωνία και βρίσκονται και οι δύο στα νοτιοδυτικά.

Οι σεισμοί είναι σύνηθες φαινόμενο στην Ιαπωνία, η οποία αποτελεί μια από τις πιο ενεργές σεισμικά περιοχές. Εκεί καταγράφεται το 20% των σεισμών άνω των 6 Ρίχτερ. Ο σεισμός του 2011 είχε μέγεθος 9 Ρίχτερ και ήταν ο ισχυρότερος που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ιαπωνία. Το τεράστιο τσουνάμι που ακολούθησε έπληξε το εργοστάσιο Fukushima Daiichi προκαλώντας τη χειρότερη πυρηνική κρίση μετά το Τσέρνομπιλ.

ΙΑΠΩΝΙΑ ΣΕΙΣΜΟΣ ΙΑΠΩΝΙΑ ΣΕΙΣΜΟΣ ΙΑΠΩΝΙΑ ΣΕΙΣΜΟΣ ΙΑΠΩΝΙΑ ΣΕΙΣΜΟΣ ΙΑΠΩΝΙΑ ΣΕΙΣΜΟΣ ΙΑΠΩΝΙΑ ΣΕΙΣΜΟΣ ΙΑΠΩΝΙΑ ΣΕΙΣΜΟΣ ΙΑΠΩΝΙΑ ΣΕΙΣΜΟΣ ΙΑΠΩΝΙΑ ΣΕΙΣΜΟΣ ΙΑΠΩΝΙΑ ΣΕΙΣΜΟΣ ΦΟΥΚΟΥΣΙΜΑ ΣΕΙΣΜΟΣ ΙΑΠΩΝΙΑ ΣΕΙΣΜΟΣ tsounami