Ο κακός καιρός εμποδίζει την προέλαση των ιρακινών δυνάμεων προς τη Μοσούλη, ένα μήνα μετά την έναρξη της επιχείρησης για την ανακατάληψη της πόλης από το Ισλαμικό Κράτος.
Όπως μεταδίδει το BBC επικαλούμενο στρατηγό του ιρακινού στρατού, τα σύννεφα εμποδίζουν την ορατότητα των drone και των αεροσκαφών κι έτσι τα στρατεύματα ασφαλίζουν περιοχές που έχουν ήδη καταλάβει.
Οι μαχητές του ISIS αντιστέκονται σθεναρά με πλήθος ελεύθερων σκοπευτών και μεγάλο αριθμό βομβιστών αυτοκτονίας.
Ο απεσταλμένος του BBC σημειώνει πως παρότι η πρόοδος είναι αργή, είναι σταθερή.
Η Μοσούλη καταλήφθηκε το 2014 από το ISIS και είναι το τελευταίο ισχυρό προπύργιό του στο Ιράκ.
Στην επιχείρηση συμμετέχουν περίπου 50.000 άνδρες των ιρακινών στρατευμάτων ασφαλείας, στρατιώτες, αστυνομικοί, Κούρδοι Πεσμεργκά, σουνίτες Άραβες και σιίτες ένοπλοι.
Στις πρώτες δύο εβδομάδες της επιχείρησης η προέλαση από τα ανατολικά και τα νοτιοανατολικά ήταν γρήγορη και οι ιρακινές δυνάμεις κατέλαβαν πόλεις και χωριά παρά τη σθεναρή αντίσταση.
Την 1η Νοεμβρίου ειδικές δυνάμεις κατάφεραν να μπουν στα ανατολικά προάστια της πόλης σε δύο σημεία και «έστησαν» εκεί τις βάσεις τους.
Δύο εβδομάδες μετά η πρόοδος προς το κέντρο της πόλης είναι αργή, μεταδίδει ο ανταποκριτής του βρετανικού δικτύου από το Ιρμπίλ.
Το Ισλαμικό Κράτος δεν έχει δείξει κανένα σημάδι αποδυνάμωσης και χρησιμοποιεί ελεύθερους σκοπευτές και βομβιστές αυτοκτονίας για να περιορίσει τα στρατεύματα σε πυκονκατοικημένες περιοχές όπου η μετακίνηση βαρέων τεθωρακισμένων οχημάτων δεν είναι εύκολη.
Σύμφωνα με το BBC οι μαχητές χρησιμοποιούν και πολίτες ως ανθρώπινες ασπίδες.
Οι δυνάμεις από τα βόρεια και τα νότια της πόλης δεν έχουν ακόμα μπει στη Μοσούλη.
Ο ΟΗΕ έχει προειδοποιήσει πως στις περιοχές που καταλαμβάνονται από ιρακινές δυνάμεις συχνά οι υποδομές όπως παροχή νερού και ρεύματος, σχολεία και νοσοκομεία , έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές και δεν είναι διαθέσιμες.
Οικογένειες πεινούν ενώ πολλοί πίνουν νερό που δεν καθαρίζεται, από πηγάδια, και τα παιδιά δεν εμβολιάζονται και δεν μπορούν να πάνε στο σχολείο.
Τουλάχιστον 59.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους λόγω των μαχών, εκ των οποίων 26.000 είναι παιδιά.