Το ανώτατο δικαστήριο της Ινδίας ανέστειλε σήμερα την καταδίκη σε θάνατο του μοναδικού επιζήσαντα από τους δράστες των αιματηρών επιθέσεων το 2008 στη Βομβάη, που προκάλεσαν το θάνατο 166 ανθρώπων, προκειμένου να εξετάσει την έφεση που έχει υποβάλει.

Η έφεση που έχει καταθέσει ο Μοχάμεντ Αζμάρ Αμίρ Κασάμπ, ένας Πακιστανός 23 ετών, «αναμένεται να εξεταστεί» και θα είναι «απόλυτη προτεραιότητα» με δεδομένη τη σοβαρότητα της υπόθεσης, όπως δήλωσε ο δικαστής του ανώτατου δικαστηρίου Άφταμπ Άλαμ.

Ο Κασάμπ καταδικάστηκε τον Μάιο του 2010 σε θάνατο για δολοφονίες και πράξεις πολέμου εναντίον της Ινδίας, συνομωσία και τρομοκρατία.

Από τις 26 ως τις 29 Νοεμβρίου του 2008 ομάδα δέκα ενόπλων έσπειρε το θάνατο σε πολυτελή ξενοδοχεία, ένα εστιατόριο, στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό και σε μια συναγωγή στο Μουμπάι. Κατά τις επιθέσεις αυτές σκοτώθηκαν 166 άνθρωποι και 300 τραυματίσθηκαν.

Ο Κασάμπ είναι ο μόνος που επέζησε. Οι υπόλοιποι εννέα σκοτώθηκαν κατά την επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας.
Αν το ανώτατο δικαστήριο επικυρώσει την καταδίκη του στην εσχάτη των ποινών, τότε ο Κασάμπ μπορεί να ζητήσει χάρη από τον πρόεδρο της Ινδίας.