Με τις οικογένειές τους ενώθηκαν χθες οι 21 μαθήτριες από το Τσιμπόκ, οι οποίες είχαν απαχθεί από την Μπόκο Χαράμ για περισσότερα από δύο χρόνια
Στη διάρκεια μιας θρησκευτικής τελετής που πραγματοποιήθηκε προς τιμής τους η Γκλόρια Ντέιμ, ένα από τα κορίτσια εξήγησε ότι πέρασαν έναν μήνα και δέκα ημέρες χωρίς τροφή προτού αφεθούν ελεύθερες και πως μια βόμβα του νιγηριανού στρατού παραλίγο να προκαλέσει θύματα μεταξύ τους.
«Ευχαριστούμε τον Θεό που μας έφερε εδώ σήμερα. Ήμουν στο δάσος όταν ένα αεροπλάνο έριξε μια βόμβα ακριβώς δίπλα μου, όμως δεν τραυματίστηκα. Δεν είχαμε τροφή για έναν μήνα και δέκα ημέρες, όμως δεν πεθάναμε, δόξα τω Θεώ», διηγήθηκε η Ντέιμ εμφανώς συγκινημένη αλλά και αδυνατισμένη από την πείνα.
Η νεαρή γυναίκα διηγήθηκε την ιστορία των 21 κοριτσιών στη γλώσσα χάουζα στη διάρκεια μιας χριστιανικής θρησκευτικής τελετής που οργάνωσαν οι υπηρεσίες ασφαλείας της Νιγηρίας, οι οποίες πέτυχαν την απελευθέρωση των αιχμαλώτων έπειτα από διαπραγματεύσεις με τη Μπόκο Χαράμ.
Τα 276 κορίτσια, στην πλειονότητά τους χριστιανές, που απήχθησαν τον Απρίλιο του 2014 από το σχολείο τους στο χωριό Τσιμπόκ από τους ισλαμιστές αντάρτες αναγκάστηκαν να ασπαστούν το Ισλάμ, «δεν μπορούσαμε να προσευχηθούν, όπως κάναμε σήμερα», επεσήμανε η Ντέιμ.
Η τελετή διακόπηκε ξαφνικά όταν έφτασαν με δάκρυα στα μάτια οι γονείς των κοριτσιών.
Ο Μούτα Αμπάνα, πατέρας ενός από των κοριτσιών που αφέθηκαν ελεύθερα, εξέφρασε την αγωνία του επειδή πολλές από τις μαθήτριες αναγκάστηκαν να παντρευτούν μαχητές της Μπόκο Χαράμ.
«Κάποιες από αυτές γύρισαν πίσω με μωρά, αλλά σκεφτείτε το, θα σκοτώσουμε τα παιδιά;», διερωτήθηκε ο Αμπάνα μιλώντας στο AP. «Δεν θα μπορέσουμε να σκοτώσουμε τα παιδιά, διότι θα είναι σα να μην θέλουμε να γυρίσουν πίσω τα κορίτσια», πρόσθεσε. Ο ίδιος παραπονέθηκε για το γεγονός ότι η απαγωγή των μαθητριών πολιτικοποιήθηκε, λέγοντας «τα παιδιά των ανθρώπων δεν είναι χρήματα, τα παιδιά των ανθρώπων δεν είναι ρούχα που φοράς σε μια προεκλογική εκστρατεία, τα παιδιά των ανθρώπων είναι η περηφάνια τους».
Τα 21 κορίτσια δέχονται ιατρική βοήθεια και ψυχολογική υποστήριξη σε ένα νοσοκομείο της Αμπούζα.
Στο μεταξύ ο Νιγηριανός υπουργός Ενημέρωσης Λάι Μοχάμεντ δήλωσε ότι «οι διαπραγματεύσεις με τη Μπόκο Χαράμ δεν έχουν τελειώσει εφόσον δεν έχουν απελευθερωθεί όλα τα κορίτσια». «Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και τώρα που μιλάμε. Σύντομα και άλλες, πολύ περισσότερες θα απελευθερωθούν», διαβεβαίωσε.
Ο Γκάρμπα Σέχου, εκπρόσωπος της νιγηριανής κυβέρνησης, αποκάλυψε ότι «η οργάνωση ισχυρίζεται ότι 83 ακόμη κορίτσια μπορούν να απελευθερωθούν έπειτα από διαπραγματεύσεις», εξηγώντας ότι βρίσκονται στα χέρια ενός παρακλαδιού της Μπόκο Χαράμ υπό την ηγεσία του Μάμαν Νουρ, αντιπάλου του επικεφαλής της οργάνωσης Αμπουμπακάρ Σεκάου.
Οι πληροφορίες για τον τρόπο που επιτεύχθηκε η απελευθέρωση των 21 μαθητριών εξακολουθούν να είναι αντικρουόμενες. Δύο αξιωματούχοι του στρατού δήλωσαν στο AP ότι ανταλλάχθηκαν με τέσσερις διοικητές της Μπόκο Χαράμ που κρατούνταν από τη νιγηριανή κυβέρνηση, ενώ ένας Νιγηριανός που συμμετείχε σε προηγούμενες αποτυχημένες διαπραγματεύσεις επεσήμανε ότι η ελβετική κυβέρνηση κατέβαλε ένα μεγάλο χρηματικό ποσό ως λύτρα εξ ονόματος των νιγηριανών αρχών.
Πάντως η απελευθέρωση των κοριτσιών έγινε σε μια περίοδο που η Μπόκο Χαράμ είναι βαθιά διχασμένη. Τον Αύγουστο το Ισλαμικό Κράτος, στο οποίο έχει δηλώσει πίστη η νιγηριανή οργάνωση, όρισε νέο επικεφαλής στη Δυτική Αφρική τον Αμπού Μοσάμα αλ Μπαρνάουι, ο οποίος πρόσκειται στον Μάμαν Νουρ.