Αντιδράσεις προκάλεσαν από κυβέρνηση και πολιτικά κόμματα, οι δηλώσεις του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, περί τελευταίας ευκαιρίας στο Κυπριακό.
Άμεση ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Νίκου Χριστοδουλίδη, ο οποίος τόνισε ότι «τέτοιου είδους προσεγγίσεις περί τελευταίας ευκαιρίας δεν δίνουν προστιθέμενη αξία στον διάλογο που διεξάγεται».
Ο κ. Χριστοδουλίδης υπενθύμισε, ότι τέτοιες αναφορές δεν λειτούργησαν βοηθητικά, ούτε στην διαδικασία, ούτε στον τρόπο αντιμετώπισης, από πλευράς των πολιτών, στο σχέδιο Ανάν, που τέθηκε στο δημοψήφισμα το 2004. Επισήμανε δε, ότι όσο περνά ο καιρός, τα τετελεσμένα της κατοχής παγιώνονται και η προσπάθεια στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων γίνεται πιο δύσκολη.
Εκείνο που έχει σημασία, υπέδειξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, είναι όλοι να συμβάλουν ουσιαστικά στο να καταλήξουμε σε ένα σχέδιο λύσης, που να σέβεται τις αρχές και αξίες της Ε.Ε. και να είναι συμβατό με το κεκτημένο.
Επίσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε αρνητικότατη εξέλιξη την συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και «ΤΔΒΚ» για μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος από την Τουρκία στις κατεχόμενες περιοχές, αναφέροντας ότι τέτοιες ενέργειες δεν προσφέρουν, ούτε βοηθούν την διαδικασία.
Ο κ. Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι μια τέτοια εξέλιξη, «ενισχύει περισσότερο την εξάρτηση των Τουρκοκυπρίων από την Τουρκία και είναι κάτι το οποίο πρέπει να προβληματίσει και τους ίδιους τους Τουρκοκύπριους».
Είτε θα εργαστούμε για επίλυση του Κυπριακού το συντομότερο δυνατό, υπέδειξε, είτε θα καταλήξουμε σε ένα αποτέλεσμα που στην καλύτερη των περιπτώσεων για τους Τουρκοκυπρίους, θα είναι η πλήρης ενσωμάτωσή τους στην Τουρκία.