Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της περιβαλλοντικής οργάνωσης Friends of the Earth τα ποσοστά βακτηριδίων από τα λύματα που πέφτουν στον Ιορδάνη ποταμό είναι ιδιαιτέρως υψηλά. Οι ισραηλινές αρχές προσπάθησαν σήμερα να καθησυχάσουν τους χριστιανούς προσκυνητές, που τρόμαξαν μετά τους ισχυρισμούς ότι αν βαφτιστούν στον Ιορδάνη ποταμό κινδυνεύουν να αρρωστήσουν, διαβεβαιώνοντας ότι το νερό του ποταμού δεν αποτελεί κίνδυνο για την υγεία.

«Δεν υπάρχει απολύτως κανένα πρόβλημα με την ποιότητα του νερού. Οι άνθρωποι μπορούν να έρχονται και να βαφτίζονται εδώ όσο θέλουν», υπογράμμισε ο Ελι Ντρορ της ισραηλινής Υπηρεσίας για τη Φύση και τα Πάρκα στο Reuters και σχολίασε χαρακτηριστικά: «Σας το εγγυώμαι».

Από τη μεριά του ο Γκινότ Μπρόμπεργκ της περιβαλλοντικής οργάνωσης Friends of the Earth επιμένει ότι είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι αυτά τα νερά δεν είναι καθαρά λέγοντας πως τον περισσότερο καιρό είναι τέσσερις φορές πιο μολυσμένα από τα επιτρεπόμενα όρια.

«Οι άνθρωποι που βαφτίζονται σε αυτά τα νερά αυτήν την περίοδο, αν έχουν μία πληγή στο δέρμα τους βγάζουν εξάνθημα. Αν καταπιούν λίγο νερό μπορεί να έχουν προβλήματα με το στομάχι τους και να έχουν τάση για έμετο», δήλωσε ο Μπρόμπεργκ.

Οι ισραηλινοί αξιωματούχοι πάντως αρνούνται κατηγορηματικά ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα και επισημαίνουν, ότι δεν έχουν γίνει καταγγελίες για προβλήματα υγείας από τους προσκυνητές.

Ο Ραφαέλ Μπεν-Χουρ, αξιωματούχος του ισραηλινού υπουργείου Τουρισμού δήλωσε, ότι οι κατηγορίες της οργάνωσης Friends of the Earth είναι αναληθείς και απειλούν να τρομάξουν τους προσκυνητές που θέλουν να βαφτιστούν στον ποταμό, όπου σύμφωνα με τη Βίβλο, βαφτίστηκε ο Χριστός.

«Η τοποθεσία αυτή είναι μία από τις πιο σημαντικές, από τις πιο ιερές των Χριστιανών. Άνθρωποι έρχονται από όλον τον κόσμο και επενδύουν πολλά χρήματα για να προετοιμάσουν το ταξίδι τους», δήλωσε. Θα ήταν τρελό να επιτρέπουμε στους προσκυνητές να βαφτίζονται σε μολυσμένα νερά, επεσήμανε ο Μπεν-Χουρ.

Για περισσότερα από 40 χρόνια, από τότε που το Ισραήλ κατέλαβε τη Δυτική Όχθη μετά τον πόλεμο του 1967, η τοποθεσία όπου γίνονται οι βαφτίσεις στις όχθες του Ιορδάνη ποταμού, στα σύνορα με την Ιορδανία, ήταν κλειστή για τους επισκέπτες. Βαφτίσεις επιτρέπονταν μόνο δύο φορές το χρόνο.

Όμως το Ισραήλ ελάφρυνε τους περιορισμούς τα τελευταία τρία χρόνια και τώρα οι τουρίστες μπορούν να έχουν πρόσβαση στον ποταμό έξι ημέρες την εβδομάδα.

Ο Μπρόμπεργκ υποψιάζεται ότι ο τουρισμός είναι η αιτία που οι ισραηλινές αρχές παραβιάζουν τους υγειονομικούς κανόνες. «Βλέπουμε να γίνονται συμβιβασμοί στους υγειονομικούς κανόνες προς όφελος βραχυπρόθεσμων οικονομικών κερδών», είπε. «Κανείς δεν αρνείται ότι υπάρχει χρόνια έλλειψη νερού στην περιοχή, ούτε ότι ο ποταμός εκτρέπεται για αρδευτικούς λόγους. Ο Ιορδάνης ποταμός είχε μήκος 50 μέτρα, ενώ τώρα φτάνει μόλις τα πέντε» τόνισε.

Οι περιβαλλοντολόγοι ισχυρίζονται ότι η υποβάθμιση του ποταμού συνεχίζεται προς όφελος της αγροτικής ανάπτυξης του Ισραήλ. «Η ιστορία του Ιορδάνη ποταμού είναι η εκτροπή του», δήλωσε ο Μπρόμπεργκ. Το 98% των νερών του εκτρέπεται από το Ισραήλ, τη Συρία και την Ιορδανία. «Το Ισραήλ, η Ιορδανία και οι Παλαιστίνιοι της Δυτικής Όχθης αντικαθιστούν το καθαρό νερό που εκτρέπουν με βοθρολύματα, νερό μολυσμένο με εντομοκτόνα και με μεταλλικά άλατα», υπογράμμισε.

Ο Ντρορ αντίθετα πιστεύει ότι οι ισχυρισμοί για τη μόλυνση των νερών είναι μέρος της εκστρατείας της οργάνωσης Friends of the Earth, που ζητά από την Ιορδανία και το Ισραήλ να αποκαταστήσουν το ένα τρίτο της εισροής του ποταμού από τη Γαλιλαία, ώστε να βελτιωθεί η υγεία του ποταμού.