Συνάντηση για την προσεχή Δευτέρα αποφάσισε να συγκαλέσει η απερχόμενη κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπορούτ Παχόρ, στη Σλοβενία, προκειμένου ν’ αποφασίσει τι της επιτρέπει να κάνει ο ρόλος της ως προσωρινής πλέον κυβέρνησης, όπως ανακοίνωσε μετά τη σημερινή συνεδρίαση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ντάριαν Κόσιρ.
Μετά την υπερψήφιση της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης του Μπορούτ Παχόρ, προχθές, στο σλοβενικό κοινοβούλιο, ο ρόλος της κυβέρνησης έχει περιοριστεί σ’ αυτόν της προσωρινής, παρά το γεγονός ότι η ερμηνεία αυτού του όρου στη σλοβενική νομοθεσία έχει μεγάλο εύρος.
Η κυβέρνηση επρόκειτο να λάβει αποφάσεις για τον προϋπολογισμό του 2012, καθώς και για τις κρατικές εγγυήσεις για το έργο της 6ης γεννήτριας στο σταθμό καύσης λιθάνθρακα TES 6, στο Σόστανι, αλλά αποφάσισε να «παγώσει» προσωρινά τις διαβουλεύσεις προκειμένου ν’ αποφασίσει, εάν εξακολουθεί να έχει τη δικαιοδοσία για τέτοιου είδους αποφάσεις.
«Οι απόψεις σχετικά με το αν η υιοθέτηση των αλλαγών επί του προϋπολογισμού του 2012 αποτελεί τμήμα των αρμοδιοτήτων μίας προσωρινής κυβέρνησης ποικίλλει, όπως έγινε αντιληπτό και κατά τη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου», δήλωσε ο κ. Κοσίρ, επισημαίνοντας πως ανάλογο ήταν το δίλλημα και για το εργοστάσιο TES 6.
«Η κυρίαρχη άποψη είναι ότι η κυβέρνηση δεν έχει τη δικαιοδοσία να λάβει αποφάσεις που φθάνουν σε τέτοιο βάθος χρόνου, εκτός των εκτάκτων περιστάσεων, που θα πρέπει να αποφασίζονται μία προς μία», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της σλοβενικής κυβέρνησης.
Ανησυχίες σχετικά με την έλλειψη σαφών καθοδηγητικών γραμμών αναφορικά με το ποιος ακριβώς είναι ο ρόλος μίας προσωρινής κυβέρνησης εκφράστηκαν από νομικούς ήδη από την Τρίτη, οπότε και υπερψηφίστηκε η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Μπαχόρ.
Ο ειδικός σε θέματα συνταγματικού δικαίου Μίρο Τσεράρ υπογράμμισε πως δεν υπάρχει επίσημη νομική ερμηνεία αναφορικά με τα καθήκοντα «ρουτίνας», που έχει το δικαίωμα να επιτελεί μία προσωρινή κυβέρνηση.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα καθήκοντα αυτά θα πρέπει να έχουν στόχο την ομαλή λειτουργία της χώρας και δεν θα πρέπει να συμπεριλαμβάνουν αποφάσεις, που θα σήμαιναν σημαντική μεταβολή της υφιστάμενης κατάστασης.
Ωστόσο, όπως είπε, υπάρχουν δύο εξαιρέσεις: «η περαίωση εν εξελίξει διαδικασιών και οι ουσιώδεις παρεμβάσεις που απαιτούνται σε έκτακτες υποθέσεις, οι οποίες αφορούν το κράτος, όπως το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Εν τω μεταξύ οι Δημοκράτες (SDS) στη Σλοβενία διέψευσαν σήμερα κατηγορηματικά δημοσιεύματα των κροατικών μέσων ενημέρωσης, που κάνουν λόγο για υιοθέτηση επιθετικής προσέγγισης απέναντι στην Κροατία, σε περίπτωση επικράτησής τους στις επόμενες εκλογές.
«Το SDS θα συμμετάσχει εποικοδομητικά στη διατήρηση των καλών σχέσεων μεταξύ Σλοβενίας και Κροατίας», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του κόμματος.
«Το SDS είναι ένα υπεύθυνο κόμμα, που σέβεται τις διεθνείς συνθήκες, ακόμη κι αν δεν τού είναι αρεστές», σημειώνεται στην ανακοίνωση, με την οποία το κόμμα «απαντά» στις ανησυχίες περί υπονόμευσης της εφαρμογής της συμφωνίας διαιτησίας με την Κροατία ή μπλοκαρίσματος της επικύρωσης της συνθήκης ένταξης της Κροατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), με στόχο την επίτευξη μίας ευνοϊκής για τη Σλοβενίας διαιτησίας.
Ωστόσο, στην ίδια ανακοίνωση ασκείται κριτική σε «πολιτικές άνευ αξιοπιστίας», με ιδιαίτερη αναφορά σε συνοριακή συμφωνία του 2001, που δεν επικύρωσε το κροατικό κοινοβούλιο.
Σημειώνεται παρ’ όλα αυτά, πως το SDS ήταν πάντα υπέρ ενός ευρωπαϊκού μέλλοντος, όχι μόνο για την Κροατία, αλλά και για τις υπόλοιπες γιουγκοσλαβικές δημοκρατίες.