Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, χαιρετίζει σήμερα το «νέο κεφάλαιο» στην ιστορία της Λιβύης κατα τη διάρκεια μιας συνάντησης, που είναι αφιερωμένη στην υποστήριξη της μετάβασης στη χώρα αυτή μετά την πτώση του Καντάφι, σύμφωνα με το κείμενο της ομιλίας του που δόθηκε στη δημοσιότητα απο τον Λευκό Οίκο.

«Σήμερα, οι Λίβυοι γράφουν ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή του έθνους τους. Μετά από τέσσερις δεκαετίες σκότους, μπορούν να περπατήσουν στους δρόμους, ελεύθεροι από την κυριαρχία του τυράννου», δηλώνει ο αμερικανός πρόεδρος στην ομιλία του στη συνάντηση αυτή των «φίλων της Λιβύης», στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Ο κ. Ομπάμα αναφέρει, ακόμη, οτι ή αποστολή του ΝΑΤΟ στη Λιβύη θα συνεχιστεί «για όσο οι Λίβυοι θα απειλούνται», καλώντας τις δυνάμεις που είναι πιστές στο καθεστώς του Καντάφι να “καταθέσουν τα όπλα”.

«Για όσο οι Λίβυοι θα απειλούνται, η υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ αποστολή για την προστασία τους θα συνεχιστεί. Και αυτοί που συνεχίζουν να αντιστέκονται πρέπει να καταλάβουν ότι το παλαιό καθεστώς έχει τελειώσει, και ότι ήρθε η ώρα να καταθέσουν τα όπλα και να ενταχθούν στην νέα Λιβύη», τονίζει ο αμερικανός πρόεδρος.

Ο κ. Ομπάμα θα ανακοινώσει, επίσης, ότι ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Λιβύη «επιστρέφει στην Τρίπολη» για να ανοίξει εκ νέου την αμερικανική πρεσβεία στη λιβυκή πρωτεύουσα. «Σήμερα, είμαι σε θέση να ανακοινώσω ότι ο πρέσβης μας επιστρέφει στην Τρίπολη. Και αυτή την εβδομάδα, η αμερικανική σημαία, η οποία είχε υποσταλεί, πριν δεχτεί επίθεση η πρεσβεία μας, θα υψωθεί εκ νέου στον ιστό και θα κυματίζει και πάλι σε μια πρεσβεία, που θα είναι πάλι ανοιχτή», προσθέτει.

Ο αμερικανός πρόεδρος θα ζητήσει εξάλλου τη διεξαγωγή «ελεύθερων και δίκαιων εκλογών» στη Λιβύη.«Ξέρουμε όλοι αυτό που έχει ανάγκη η Λιβύη. Μια ομαλή μετάβαση. Νέους νόμους και ένα Σύνταγμα, που θα καταστήσουν σεβαστό το κράτος δικαίου. Πολιτικά κόμματα και μια ισχυρή κοινωνία των πολιτών. Και για πρώτη φορά στην ιστορία της Λιβύης, ελεύθερες και δίκαιες εκλογές», προσθέτει ο κ. Ομπάμα.