Επιχείρηση με άρωμα κινηματογραφικής ταινίας έστησαν οι αμερικανικές Αρχές για να συλλάβουν τον ιδρυτή του γνωστού KickassTorrent, Αρτέμ Βαουλίν, με τις κατηγορίες της απάτης, σύστασης συμμορίας, τη διάπραξη εγκλήματος και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Ο 30χρονος Ουκρανός συνελήφθη στην Πολωνία και οι ΗΠΑ θα ζητήσουν την έκδοσή του, καθώς κατηγορείται για τη λειτουργία του μεγαλύτερου σε επισκεψιμότητα site, υπεύθυνου για την παράνομη διανομή κινηματογραφικού υλικού χρηματικής αξίας υψηλότερης του 1 δισ. δολαρίων.

Για να καταφέρουν να τον συλλάβουν, οι αμερικανικές Αρχές έστησαν ολόκληρη επιχείρηση.

Στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του απεστάλη από Αμερικανό πράκτορα ένα e-mail, όπου τον ρωτούσε «αν μπορούμε να διαφημιστούμε στο site σου». Δεν έδινε περισσότερες λεπτομέρειες για το ποιοι είναι ακριβώς αυτοί που θέλουν να διαφημιστούν, αλλά έλαβε απάντηση από τον συγκεκριμένο λογαριασμό «φυσικά».

Οι δύο πλευρές έκλεισαν συμφωνία για πέντε ημέρες διαφήμισης στο KickassTorrent έναντι 300 δολαρίων ημερησίως. Τους έδωσε έναν τραπεζικό λογαριασμό στη Λετονία για να καταθέσουν τα χρήματα και στη συνέχεια οι Αμερικανοί έπεισαν την τράπεζα να τους δώσουν πρόσβαση στα προσωπικά του στοιχεία. Έτσι έμαθαν το όνομά του. Στη συνέχεια τον εντόπισαν και μέσω μιας αγοράς που έκανε στο iTunes.

Οι Αμερικανοί πράκτορες σημείωσαν τη διεύθυνση IP μέσω της οποίας πραγματοποίησε την αγορά και την ταυτοποίησαν με τη διεύθυνση που κάνει log in στο Facebook του KickassTorrent. Από τη στιγμή που η διεύθυνση IP ήταν ταυτόσημη, κατάφεραν στη συνέχεια να τη συσχετίσουν με έναν λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και από εκεί και πέρα, τον προσωπικό του λογαριασμό στην Apple, μέσω του οποίου διαχειριζόταν την επιχείρησή του.

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, η ιστοσελίδα είχε εξασφαλίσει παράνομα ταινίες, οι οποίες προβάλλονται ακόμη στους κινηματογράφους, όπως το Captain America, το Now you See Me2, το Independence Day και άλλες.

Η ιστοσελίδα KickassTorrent, ή αλλιώς KAT είναι ιδιαίτερα δημοφιλής σε όλο τον κόσμο και επιτρέπει σε χρήστες το παράνομο downloading με τη μορφή Torrent, σειρών, ταινιών και άλλων αρχείων από το 2008.

Οι ΗΠΑ αναμένεται να ζητήσουν την έκδοσή του σε αμερικανικό έδαφος για τις κατηγορίες της απάτης, της σύστασης συμμορίας, για τη διάπραξη εγκλήματος και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Μάλιστα, ορισμένες ταινίες που μπορούσε κάποιος να κατεβάσει από το site, προβάλλονται ακόμη στους κινηματογράφους όπως το «Captain America», το «Now You See Me 2», το «Independence Day» και άλλα.