Αραβικές και διεθνείς οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάλεσαν χθες τον Αραβικό Σύνδεσμο να αναστείλει τη συμμετοχή της Συρίας στους κόλπους του λόγω της βίαιης καταστολής των διαδηλώσεων της αντιπολίτευσης εναντίον του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Η ανακοίνωση 176 οργανώσεων — περιλαμβανομένου του Παρατηρητηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW) το οποίο εδρεύει στη Νέα Υόρκη — ανέφερε ότι ο Αραβικός Σύνδεσμος πρέπει να υιοθετήσει τις ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και την δέσμευση των πόρων της κυβέρνησης του Άσαντ, καθώς και να επιβάλει δικό του εμπάργκο όπλων.

«Οι πολίτες του Αραβικού κόσμου μοιράζονται την επιθυμία να δουν να τερματίζεται η αιματοχυσία στη Συρία και να δουν τον Αραβικό Σύνδεσμο να ενεργεί ως η ηγετική περιφερειακή οργάνωση για να προστατεύσει και να τηρήσει τις κοινές αξίες του αραβικού κόσμου σε αυτή την κρίσιμη και ιστορική στιγμή», ανέφεραν σε επιστολή τους στον γενικό γραμματέα του Συνδέσμου Αραβικών Κρατών (ΣΑΚ) Νάμπιλ ελ Αράμπι.

«Καλούμε το Σύνδεσμο να υποστηρίξει τις κυρώσεις εναντίον της Συρίας και των ηγετών της, περιλαμβανομένων (αυτών που είχαν επιβληθεί) από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Πιστεύουμε ότι ο ΣΑΚ μπορεί να συμβάλει να δοθεί ένα τέλος στις συνεχιζόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Συρία. . . αναστέλλοντας τα δικαιώματα της Συρίας που απορρέουν από τη συμμετοχή της στον Αραβικό Σύνδεσμο, περιλαμβανομένου του δικαιώματος ψήφου».

Η σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών του Αραβικού Συνδέσμου στο Κάιρο την Τρίτη κάλεσε να υπάρξει «άμεση αλλαγή» στη Συρία και ένα τέλος στη βία μετά από μήνες επιχειρήσεων του στρατού για την καταστολή των διαδηλωτών που αξιώνουν δημοκρατία. Η κυβέρνηση στην Δαμασκό λέει ότι προσπαθεί να εμποδίσει την δράση ένοπλων συμμοριών.

Ο ελ Αράμπι είπε στους δημοσιογράφους ότι συζήτησε την πιθανότητα να σταλεί μια επιτροπή έρευνας στη Συρία σε συνάντησή του με τον Άσαντ την περασμένη εβδομάδα. Είπε ότι ο Άσαντ «ανταποκρίθηκε», αλλά πρόσθεσε ότι ο Σύνδεσμος προτίθεται να στείλει μια αντιπροσωπεία αφού τερματιστεί η καταστολή.

Οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες σε επιχειρήσεις των ένοπλων δυνάμεων στη βορειοδυτική και στην κεντρική Συρία, ενώ ακτιβιστές κάλεσαν να γίνουν διαδηλώσεις σήμερα, στην επέτειο των έξι μηνών από την έναρξη της εξέγερσης εναντίον του καθεστώτος του προέδρου του Άσαντ, την 15η Μαρτίου.

Πάνω από 2.600 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην καταστολή των διαδηλώσεων, στην πλειοψηφία τους άμαχοι, κατά εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών.