Πολυσύχναστη αγορά στη νοτιοδυτική πόλη Τάιζ της Υεμένης έπληξε ρουκέτα που εκτοξεύτηκε από περιοχή που ελέγχουν οι σιίτες αντάρτες Χούτι και τμήματα του στρατού της Υεμένης που δηλώνουν πίστη στον πρώην πρόεδρο Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, με αποτέλεσμα τουλάχιστον έξι άμαχοι – ανάμεσα τους παιδιά – να σκοτωθούν και ακόμα 18 να τραυματιστούν.
Οι δυνάμεις που δηλώνουν πίστη στον πρόεδρο Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι έσπασαν την πολιορκία που είχαν επιβάλει οι Χούτι στην Τάιζ – την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Υεμένης – έπειτα από σφοδρές μάχες τον Μάρτιο. Όμως, καμία από τις δύο δυνάμεις δεν έχει κατορθώσει να επεκτείνει τον έλεγχο της σε ολόκληρη την πόλη.
Ο Εζεντίν αλ Ασμπάχι, υπουργός Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της αναγνωρισμένης κυβέρνησης της χώρας με έδρα το Άντεν έκανε λόγο για εννέα αμάχους νεκρούς και 26 ακόμη τραυματίες ως αποτέλεσμα της επίθεσης.
«Ο βομβαρδισμός της Τάιζ από τους Χούτι και από τις δυνάμεις πιστές στον Σάλεχ αποτελεί απόδειξη πως οι δολοφόνοι καταστρέφουν κάθε ελπίδα για ειρήνη», τόνισε ο Ασμπάχι με ανακοίνωση του.
Από την επέμβαση της συμμαχίας αραβικών κρατών υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας τον Μάρτιο του 2015, με στόχο την αποκατάσταση της εξουσίας της κυβέρνησης του προέδρου Χάντι και την ανάσχεση της προέλασης των Χούτι, στην νέα φάση του πολέμου στην Υεμένη έχουν χάσει τη ζωή τους 6.300 άνθρωποι, μισοί εκ των οποίων άμαχοι. Οι τραυματίες ανέρχονται στους 30.000, ενώ 2,5 εκατομμύρια Υεμενίτες έχουν εκτοπιστεί και το 80% του πληθυσμού έχει ανάγκη ανθρωπιστική βοήθεια, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν την Πέμπτη κατηγόρησε την σαουδοαραβική συμμαχία ότι ευθύνεται για το 60% των θανάτων παιδιών κατά τη διάρκεια του πολέμου, προσθέτοντας την χώρα σε ετήσια μαύρη λίστα κρατών και ενόπλων οργανώσεων που παραβιάζουν τα δικαιώματα των παιδιών κατά τη διάρκεια συγκρούσεων.
Οι αντιμαχόμενες πλευρές συνεχίζουν να εμπλέκονται σε συγκρούσεις σε διάφορα μέτωπα, παρά την εκεχειρία η οποία τέθηκε σε ισχύ κατόπιν πρωτοβουλίας του ΟΗΕ, που επιδιώκει τη διακοπή των εχθροπραξιών ώστε να ευνοηθούν οι ειρηνευτικές συνομιλίες, ο τελευταίος γύρος των οποίων ξεκίνησε στις 21 Απριλίου στο Κουβέιτ.
Όπως ανέφερε την Τετάρτη το ειδησεογραφικό μέσο Mosnad, οι Χούτι απελευθέρωσαν 16 μαχητές των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 19 ανταρτών Χούτι, στην πρώτη ανταλλαγή κρατουμένων από την έναρξη των συγκρούσεων.
Όπως τόνισε το δημοσίευμα, η ανταλλαγή έγινε στην περιοχή Γκαράμπ, στο ανατολικό τμήμα της επαρχίας Τάιζ.
Σύμφωνα με πρωτύτερα δημοσιεύματα, οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές συμφώνησαν στις ειρηνευτικές συνομιλίες την ανταλλαγή των κρατουμένων πριν την έναρξη του Ραμαζανιού.