Την αισιοδοξία του για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας, μέχρι τα τέλη του έτους, εξέφρασε ο αρμόδιος για τη διεύρυνση της ΕΕ επίτροπος Στέφαν Φούλε, μετά τη συνάντηση που είχε, σήμερα, στα Σκόπια, με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι.
«Είμαι αισιόδοξος ότι μέχρι το τέλος του έτους θα βρεθεί λύση για το μεγάλο αυτό πρόβλημα. Η αίσθηση αυτή μού δημιουργείται από την εμπιστοσύνη που έχει εμπεδωθεί μεταξύ των πρωθυπουργών Γκρούεφσκι και Παπανδρέου και από την προσήλωσή τους για την επίλυση του πολύπλοκου αυτού προβλήματος. Τους ενθαρρύνω να συνεχίσουν να εργάζονται όσο το δυνατό περισσότερο, έτσι ώστε να βρεθεί σύντομα λύση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Φούλε .
Ο αξιωματούχος της ΕΕ επισήμανε ακόμη την ανάγκη εξεύρεσης λύσης στο ζήτημα της ονομασίας, σημειώνοντας ότι αν δεν υπάρξει λύση, η ΠΓΔΜ κινδυνεύει να μείνει αρκετά πίσω, ενώ τόνισε ότι η ΕΕ δεν είναι διατεθειμένη να «εισαγάγει» ένα τέτοιο πρόβλημα.
Σύμφωνα με τον κ. Φούλε, η εξεύρεση λύσης στο θέμα του ονόματος θα αποτελούσε θετική εξέλιξη για τη χώρα και τους ανθρώπους, καθώς και για τις επιχειρήσεις.
Σε ερώτηση, αν η επίλυση της εκκρεμότητας της ονομασίας θα επιτρέψει στην ΠΓΔΜ να ξεκινήσει αμέσως ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, ο κ. Φούλε εμφανίσθηκε επιφυλακτικός, σημειώνοντας ότι πρέπει πρωτίστως να δημοσιευτεί η Έκθεση Προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ΠΓΔΜ, στις 12 Οκτωβρίου, οπότε θα γίνει γνωστό, αν η Επιτροπή θα επαναλάβει την εισήγηση από το 2009 και το 2010 για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Φούλε, πρόσθεσε ότι η ΠΓΔΜ έχει σημειώσει πρόοδο σε ορισμένους τομείς, αναφορικά με την ενταξιακή της πορεία, όμως τόνισε ότι σημειώνονται “αρνητικές τάσεις” στη χώρα όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου και προβλήματα σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση και στο δικαστικό σύστημα.
Ο κ. Γκρούεφσκι δήλωσε ότι στη συνάντηση με τον κ. Φούλε ανέφερε ότι η χώρα του, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, προσεγγίζει το ζήτημα της ονομασίας με εποικοδομητική διάθεση, με στόχο την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης, η οποία, όπως σημείωσε «δεν θα πρέπει να πλήξει τον εθνοτικό, γλωσσικό και πολιτισμικό προσδιορισμό ούτε του ελληνικού ούτε του μακεδονικού λαού».
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ανέφερε ακόμη ότι αναμένει, στις 12 Οκτωβρίου, μία αντικειμενική έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρόσθεσε ότι η Επιτροπή πρέπει να παραμείνει επικεντρωμένη και να συνεχίσει να εργάζεται για τη διεύρυνση της ΕΕ με χώρες της περιοχής, αναλόγως με την πρόοδο που έχει σημειώσει η καθεμία χώρα ξεχωριστά.