Οι αδερφές Hernandez ζουν στο εξαθλιωμένο Ταμπάσκο του Μεξικού όπου ανθεί η βιομηχανία της παρένθετης μητρότητας , τα κέρδη της οποίας ξεπερνούν τα 90 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο.
Οι τέσσερις νεαρές κοπέλες στέκονται κάτω από τα απλωμένα ρούχα στην αυλή τους και μιλούν με τις κοιλιές τους να φανερώνουν ότι σε λίγο καιρό θα γεννήσουν. Όμως οι άνεργες γυναίκες δεν περιμένουν με ανυπομονησία το μωρό τους καθώς «νοικιάζουν» τη μήτρα τους για να βγάλουν χρήματα από Ευρωπαίους που είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν πολλά χρήματα σε αυτές για να γίνουν παρένθετες μητέρες- περισσότερα από όσα θα έβγαζαν αυτές οι γυναίκες δουλεύοντας για 20 χρόνια. Πρόκειται για μια οικογενειακή επιχείρηση, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το δημοσίευμα της Daily Mail, η οποία βρίσκεται κλεισμένη καλά πίσω από τους τέσσερις τοίχους του σπιτιού και αποτελεί μια έκφανση της, πολλές φορές, διεφθαρμένης βιομηχανίας παρένθετης μητρότητας στο Μεξικό. «Οι γείτονές μας, μάς κατηγορούν για παράνομη διακίνηση βρεφών» λέει η μία εξ αυτών η οποία είναι 4 μηνών έγκυος σε ένα παιδί «αγορασμένο» από έναν ομοφυλόφιλο Γάλλο και προσθέτει: «Όμως είμαστε όλες άνεργες, μόνες μητέρες που προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε το μέλλον μας.»
Πρώτη ξεκίνησε να γίνεται παρένθετη μητέρα η μεγαλύτερη από τις αδερφές, το 2013, και άρχισε να διαδίδεται από στόμα σε στόμα όπως «γίνονται όλα στο Ταμπάσκο». Η οικογένεια Hernandez είναι μεγάλη, ζουν όλοι σε ένα σπίτι και τα οικονομικά τους είναι στενά έτσι ώστε όλη η οικογένεια πρέπει εργάζεται. Αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να «μισθώσουν» τις μήτρες τους ή να εργάζονται σε άλλες δουλειές για να φέρουν σε χρήματα για τη στήριξη της οικογένειας, αυτό θα κάνουν λέει η Milagros, η μεγαλύτερη αδερφή. Η ίδια είναι ήδη μητέρα τριών δικών της παιδιών από διαφορετικούς πατεράδες και όταν έγινε για πρώτη φορά παρένθετη μητέρα και εισέπραξε περισσότερα από 10.000 δολάρια το παράδειγμά της ακολούθησαν και οι αδερφές της. Εκτός από την αμοιβή, ο πελάτης πληρώνει και όλα τα έξοδα διαβίωσης της γυναίκας καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. «Η παρένθετη μητρότητα ήταν ένας εύκολος τρόπος για να διασφαλιστεί ένα μέλλον για τα δικά μου παιδιά» αναφέρει η Milagros.
Παρά το γεγονός ότι δεν έχουν γενετική σύνδεση με τα παιδιά που γεννούν, οι γυναίκες παραδέχονται ότι πάντα είναι δύσκολη η στιγμή όταν πρέπει να δώσουν τα μωρά στους πελάτες και στους μελλοντικούς γονείς. Ιδιαίτερα όταν τα έχουν θηλάσει έστω και για λίγες μέρες μετά τη γέννα. Η μικρότερη από τις αδερφές θα γίνει για πρώτη φορά παρένθετη μητέρα και ήδη ανησυχεί για εκείνη τη στιγμή. «Θα γεννήσω στην κλινική Villahermosa με τους δύο πατέρες παρόντες», είπε και πρόσθεσε «θα θηλάσω το μωρό για 10 ημέρες, μετά τις οποίες θα το παραδώσω στους πελάτες. Αυτό είναι το πιο δύσκολο μέρος.» Οι αδερφές παραδέχονται ότι αναπτύσσεται δέσιμο ανάμεσα σε εκείνες και τα παιδιά και οι περισσότεροι από τους γονείς, εκ των οποίων όπως αναφέρουν μεγάλο ποσοστό είναι και ομοφυλόφιλα ζευγάρια, συνεχίζουν να έχουν επαφή με εκείνες και τους στέλνουν ακόμη και φωτογραφίες των παιδιών. Η Milagros έχει τα δικά της όνειρα και μετά από αυτή τη γέννα, με την αμοιβή της, θα μετακομίσει σε δικό της σπίτι.
Αποκαλύπτοντας πτυχές της βιομηχανίας παρένθετης μητρότητας στο Μεξικό, αναφέρουν ότι υπάρχουν ολόκληρα πρακτορεία που το αναλαμβάνουν χρεώνοντας μάλιστα πολύ ακριβά τους πελάτες και μεσολαβούν για να βρεθεί η παρένθετη μητέρα μέχρι και να γεννηθεί το παιδί. Παραποιημένα ιατρικά έγγραφα και νομικές μάχες είναι μερικές από τις πτυχές της παράνομης διαδικασίας που συμβαίνει συχνά. Οι Αρχές του Tabasco έχουν λάβει μέτρα για να πατάξουν τη βιομηχανία, σύμφωνα με το δημοσίευμα, εφαρμόζοντας μια μεταρρύθμιση με σοβαρούς περιορισμούς στην παρένθετη μητρότητα στην πολιτεία του Κόλπου του Μεξικού. Ωστόσο η πρακτική είναι πολύ εξαπλωμένη στις πολύ φτωχές συνοικίες όπου «ο καθένας ξέρει μια γυναίκα που έχει πουλήσει μήτρα της σε κάποιον», σύμφωνα με τους ντόπιους.