Την ώρα που η ζωή της πριγκίπισσας Νταϊάνα μετατράπηκε σε σκανδαλοθηρικό ορόσημο για τον βασιλικό οίκο της Μεγάλης Βρετανίας, μετρώντας τα δικά της πλούσια χρονικά και μια τραγική κατάληξη, οι γαλαζοαίματοι της Αγγλίας δεν ήταν φυσικά οι μόνοι που είχαν πολλά να κρύψουν από δημόσια θέα.
Τα σκάνδαλα είναι λες συνυφασμένα με τις ζωές των βασιλικών οίκων παντού στην οικουμένη, αν και οι δυναστείες της Ευρώπης είχαν πάντα την τιμητική τους σε όρους εκζήτησης και υπερβολής.
Κάθε φορά λοιπόν που η οσμή του σκανδάλου αναδύεται σε κάποιον οίκο, τα πρωτοσέλιδα δίνουν και παίρνουν πυροδοτώντας λαϊκή οργή και υστερικές αντιδράσεις….
Ο πρίγκιπας Μπέρνχαρντ της Ολλανδίας και οι μίζες της Lockheed
Ήταν το 1959 όταν η ολλανδική κυβέρνηση αποφάσισε να ανανεώσει τα μαχητικά της με ένα συμβόλαιο εκατομμυρίων. Πολλοί κατασκευαστές μπήκαν στον φανερό χορό, αν και η Lockheed Corporation σκέφτηκε να δουλέψει παρασκηνιακά. Προσέγγισε λοιπόν τον πρίγκιπα Μπέρνχαρντ και επικαλέστηκε την «επιχειρηματική τεχνογνωσία» του ώστε να πείσει ο γαλαζοαίματος την κυβέρνηση ότι η πρότασή της Lockheed ήταν η πιο συμφέρουσα.
Και βέβαια ο πρίγκιπας χρέωσε ένα μικροποσό για τη φιλική παρέμβασή του, 1 εκατ. δολάρια δηλαδή, το οποίο μεταφέρθηκε με πάσα διακριτικότητα στον προσωπικό τραπεζικό του λογαριασμό στην Ελβετία. Η Ολλανδία προέκρινε την πρόταση της Lockheed και όλοι ήταν ευχαριστημένοι, κι έτσι ο κατασκευαστής σκέφτηκε να μη χαλάσει τη συνταγή της επιτυχίας το 1968, όταν οι Ολλανδοί αναζητούσαν νέα μαχητικά. Η Lockheed επέστρεψε λοιπόν στον Μπέρνχαρντ για «συμβουλευτικές υπηρεσίες», αν και τώρα πήρε μίζα μόλις 100.000 δολαρίων, καθώς η δουλειά δεν έκλεισε αυτή τη φορά.
Μόνο όταν η Lockheed βρέθηκε στο χείλος της χρεοκοπίας στα μέσα της δεκαετίας του 1970 θα έμπαιναν στο μικροσκόπιο οι οικονομικές της ατασθαλίες και κυρίως οι μίζες που δίνονταν αβέρτα εδώ και εκεί. Εισαγγελικές έρευνες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού έβγαλαν μπόλικα λαυράκια, αν και στο εσωτερικό της Ολλανδίας τίποτα δεν θα γινόταν, μιας και τον πρώτο λόγο ανέλαβε η βασίλισσα Ιουλιάνα που απείλησε να εγκαταλείψει τον θρόνο αν διωκόταν ο σύζυγός της!
Το πράγμα έληξε με απλές επιπλήξεις πρωτοκόλλου: ο Μπέρνχαρντ αναγκάστηκε να παραιτηθεί από τις επίσημες θέσεις του, την ίδια ώρα που του απαγορεύτηκε να φορά τη στρατιωτική στολή του. Κι αυτό ήταν φυσικά όλο, αν και η δημόσια κατακραυγή θα κρατούσε για χρόνια, μέχρι να ξεχαστεί τελικά το θέμα…
Ο Εδουάρδος Η’ του Ηνωμένου Βασιλείου παραιτείται του θρόνου για χάρη του έρωτα
Όταν ο διάδοχος του θρόνου «πρίγκιπας playboy», όπως τον έλεγαν χαρακτηριστικά, εγκατέλειψε τον θρόνο της Βρετανίας τον Δεκέμβριο του 1936 για να παντρευτεί την Αμερικανή Γουόλις Σίμπσον, η έκπληξη ίσχυε μόνο για το βρετανικό κοινό. Κι αυτό γιατί την ώρα που ο παγκόσμιος Τύπος απαθανάτιζε εδώ και καιρό τον παράνομο δεσμό του βασιλιά με τη δις ζωντοχήρα, οι βρετανικές εφημερίδες κρατούσαν το στόμα τους κλειστό σε μια περίεργη περίπτωση αυτολογοκρισίας.
Όλα άλλαξαν βέβαια όταν ο επίσκοπος του Μπράντφορντ έκανε λόγο για την άσωτη ζωή του βασιλιά και ο δημοσιογράφοι παρερμήνευσαν τα λεγόμενά του, πιστεύοντας πως το σχόλιο αφορούσε στο κοινό μυστικό Γουόλις Σίμπσον. Κι έτσι στα τέλη του 1936 ο σκανδαλώδης έρωτας έπαιξε κατά λάθος πρωτοσέλιδο σε όλα τα αγγλικά Μέσα! Μια βδομάδα αργότερα, ο Εδουάρδος Η’ δεν ήταν πια βασιλιάς.
Στο κολοσσιαίο σκάνδαλο πέτρα του σκανδάλου θεωρήθηκε φυσικά η Αμερικάνα, η οποία είδε τα παράθυρα του σπιτιού της να σπάζουν από οργισμένα πλήθη και το γραμματοκιβώτιό της τίγκα στα απειλητικά γράμματα και τις επιστολές μίσους. Απεγνωσμένη, κατάφυγε αμέσως στα νότια της Γαλλίας, καθώς οι υπολογισμοί του Εδουάρδου αποδείχτηκαν λανθασμένοι. Βλέπετε ο βασιλιάς πίστεψε ότι λόγω της μεγάλης του λαοφιλίας ο λαός θα του επέτρεπε να κρατήσει την Σίμπσον στο πλευρό του ως βασίλισσα.
Η δημόσια κατακραυγή αλλά και η άρνηση του Μπάκιγχαμ να αποδεχθεί την Αμερικανή στον θρόνο της Αγγλίας τον ανάγκασαν να παραιτηθεί στις 10 Δεκεμβρίου, ανοίγοντας τον βασιλικό δρόμο στον αδερφό του Γεώργιο. Ο Εδουάρδος κράτησε τον τίτλο του Δούκα του Ουίνδσορ και επέλεξε τα κελεύσματα της καρδιάς του: παντρεύτηκε την αγαπημένη του Γουόλις και έζησαν μαζί και ευτυχισμένοι μέχρι να τους χωρίσει ο θάνατος το 1972…
Η Σάρα Φέργκιουσον πούλησε τη βασιλική οικογένεια
Ήταν το 1992 όταν οι άγγλοι παπαράτσι βρήκαν τη γυμνόστηθη Σάρα Φέργκιουσον να χαριεντίζεται με έναν αμερικανό οικονομικό διευθυντή ονόματι Τζον Μπράιαν. Οι φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν έδειχναν τον Μπράιαν να τις γλείφει ακόμα και τις πατούσες και σίγουρα δεν βοήθησε καθόλου το γεγονός ότι η «Φέργκι» ήταν η Δούκισσα του Γιορκ και σύζυγος του πρίγκιπα Άντριου!
Με τη φωτογραφία να φιγουράρει σε κάθε εφημερίδα του πλανήτη, η Φέργκιουσον άγγιξε πάτο και τέσσερα χρόνια αργότερα πήρε τελικά διαζύγιο από τον πρίγκιπα, αν και διατήρησε τον τίτλο ευγενείας της. Η «Φέργκι» δεν είχε πει φυσικά τον τελευταίο λόγο και μια δεκαετία αργότερα πούλησε πληροφορίες και ντοκουμέντα για τη ζωή στο Μπάκιγχαμ έναντι 500.000 λιρών.
Φαίνεται πάντως πως δεν γνώριζε ότι ο αγοραστής ήταν δημοσιογράφος, ο οποίος μέσα στο τσουνάμι των αποκαλύψεων δημοσίευσε και ένα βίντεο που την έδειχνε να τσεπώνει 40.000 λίρες ως προκαταβολή. Παρά το γεγονός ότι οι σχέσεις της με τη βασιλική οικογένεια άγγιξαν νέο ιστορικό χαμηλό και δεν θα ξανάφτιαχναν ποτέ (δεν την κάλεσαν ούτε στον γάμο του Ουίλιαμ και της Κέιτ το 2011), η ίδια ζήτησε δημοσίως συγγνώμη, βγήκε στην Όπρα να ξεπλύνει τα κρίματά της και είδε μαγικά τα παιδικά βιβλία που είχε γράψει να πουλούν τώρα σαν τρελά…
Ο πρίγκιπας Λορέν του Βελγίου και ο βασιλιάς Αλβέρτος Β’
Το κακό παιδί της ευρωπαϊκής μοναρχίας απέδειξε πράγματι πόσο κακό ήταν το 2007, όταν δικάστηκε για απάτη και έφερε το όνειδος στη βελγική βασιλική οικογένεια. Όλα ξεκίνησαν όταν μια ομάδα βέλγων βετεράνων κατηγορήθηκε για κακοδιαχείριση δημόσιου χρήματος και ο πρίγκιπας κλήθηκε στο δικαστήριο ως μάρτυρας. Παρά το γεγονός ότι ο Αλβέρτος Β’ θα μπορούσε να αρνηθεί, κατά την πάγια συνήθεια των δυναστειών, του επέτρεψε να εμφανιστεί στη δικαστική αίθουσα πέφτοντας στην παγίδα του εισαγγελέα.
Γιατί με το που παραιτήθηκε της βασιλικής ασυλίας του, ο Λορέν κατηγορήθηκε αμέσως για κατασπατάληση κονδυλίων του Ναυτικού για ίδιο όφελος (τη ριζική ανακαίνιση της προσωπικής του βίλας!). Παρά το γεγονός ότι αθωώθηκε από τις κατηγορίες, για πολύ καιρό ήταν αποκλεισμένος από κάθε βασιλική εκδήλωση και από το ίδιο το παλάτι.
Χρόνια αργότερα βέβαια και ο πατέρας δεν θα ξέφευγε από το δικό του σκανδαλάκι, όταν οι υπαινιγμοί έδιναν και έπαιρναν για νόθο παιδί του που αρνούνταν να αναγνωρίσει. Η πέτρα του σκανδάλου και φερόμενη κόρη του έγραψε ένα βιβλίο το 2014 με το οποίο τον κατηγορούσε ότι συνέχιζε να την αγνοεί επιδεικτικά. Ο βασιλιάς παραδέχθηκε αργότερα και σχετικά απρόθυμα εξωσυζυγική σχέση στη δεκαετία του 1960, αν και σταμάτησε εκεί τις αποκαλύψεις. Στις 21 Ιουλίου 2013, ο Αλβέρτος Β’ παραιτήθηκε από τον θρόνο του Βελγίου ως ο δεύτερος βασιλιάς της χώρας που εγκατέλειψε τα καθήκοντά του μετά τον πατέρα του, Λεοπόλδο Γ’…
Η αγριόγατα της βασιλικής παροικίας, πριγκίπισσα Στεφανί του Μονακό
Η κόρη του πρίγκιπα Ρενιέ Γ’ και της Γκρέις Κέλι παραμένει η μεγαλύτερη πέτρα του σκανδάλου της ευρωπαϊκής μοναρχίας, με τις βεβιασμένες και αμφιβόλου ηθικής αποφάσεις της να αποδίδουν τρία εξώγαμα παιδιά με δύο διαφορετικούς άντρες (τον έναν μάλιστα αρνείται ακόμα να τον κατονομάσει!). Ήδη από τη δεκαετία του 1980, η τραγουδίστρια και μοντέλο Στεφανί κρατούσε τα σκανδαλοθηρικά περιοδικά από μόνη της, γεμίζοντας αρκετές σελίδες της ύλης τους.
Όλα φαίνεται να ξεκίνησαν το 1982, όταν η ηθοποιός που έγινε πριγκίπισσα Γκρέις Κέλι έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου της και σκοτώθηκε. Η μικρή Στεφανί επιβίωσε μεν του τροχαίου δυστυχήματος, η ζωή της πήρε ωστόσο άσχημη τροπή. Τώρα έγινε τραγουδίστρια και βρήκε μάλιστα αρκετή επιτυχία στη Γαλλία, αν και ο ίδιος ο πατέρας της χαρακτήριζε τα βιντεοκλίπ των κομματιών της «προκλητικά και απρεπή».
Το 1987 κυκλοφόρησε μια γυμνόστηθη φωτογραφία της με τον τότε σύντροφό της, έναν αμερικανό ιδιοκτήτη νυχτερινού κέντρου στο Λος Άντζελες που είχε καταδικαστεί για βιασμό 19χρονης. Ο εξοργισμένος Ρενιέ την απείλησε να την αποκληρώσει αν δεν έδινε τέλος στο ντροπιαστικό του θρόνου ειδύλλιο, η Στεφανί επέμενε και έγινε κακός χαμός, αν και μέχρι την επόμενη χρονιά της είχε περάσει ο έρωτας και τον έστειλε πίσω στις ΗΠΑ.
Αφού μέτρησε κα μια σειρά ακόμα από σκάνδαλα και δεσμούς, παντρεύτηκε τελικά τον σωματοφύλακά της, με τον οποίο είχε ήδη δύο παιδιά. Χώρισαν τον επόμενο χρόνο. Το 1998 γεννήθηκε το τρίτο της παιδί, αν και αρνήθηκε λυσσαλέα να αποκαλύψει την ταυτότητα του πατέρα (οι φήμες δίνουν και παίρνουν ότι είναι ένας σωματοφύλακας του παλατιού).
Το 2000 η ξέφρενη γαμήλια συμπεριφορά της εκδηλώθηκε και πάλι, καθώς τώρα παντρεύτηκε για λίγα φεγγάρια έναν θηριοδαμαστή. Στεφανί και παιδιά εντάχθηκαν στον περιοδεύοντα θίασο και ταξίδευαν από πόλη σε πόλη με το τσίρκο, αν και τώρα είχε χωρίσει τον θηριοδαμαστή για τα μάτια ενός ακροβάτη (τον οποίο παντρεύτηκε επίσης). Όπως συμπεραίνουμε αβίαστα, τον χώρισε έπειτα από δυο χρόνια…