Περιπλανώμενοι στις παρυφές των πόλεων ή στις «γκρίζες» ζώνες μεταξύ των μεγαλουπόλεων, οι Τσιγγάνοι της Κεντρικής Ευρώπης ζουν έξω από το τον συνηθισμένο τρόπο ζωής. Αυτή όμως είναι και η αιτία που έχει αναπτυχθεί μια ολόκληρη παραφιλολογία μύθων, ιστοριών και ψεμάτων γύρω από αυτούς.

Άλλωστε δεν λαμβάνουν στα σοβαρά τους κανόνες του σύγχρονου τρόπου ζωής και αφήνουν ελάχιστα ίχνη. Για την επιβίωσή τους στρέφονται στην γη, στην επαιτεία και μερικές φορές ακόμα και στην κλοπή.

Οι Τσιγγάνοι έχουν επιλέξει να στήσουν τη νομαδική ζωή τους γύρω από τελείως διαφορετικές βάσεις. Εμείς στηριζόμαστε στο χάρτινο χρήμα, στα σπίτια και την εργασία, ενώ αυτοί έχουν στραφεί στην κτηνοτροφία, χαρούμενοι που ζουν δίχως ρίζες. Εμείς αρχειοθετούμε τα πάντα με εικονογραφικό υλικό και βάση γεγονότων, ενώ αυτοί εμμένουν στην προφορική εξιστόρηση ιστοριών διατηρώντας τα στοιχεία εκείνα που επιθυμούν, λησμονώντας τα υπόλοιπα.

Οι Ρομ ή αλλιώς Τσιγγάνοι, ήταν νομαδικές φυλές που μετανάστευσαν από την κεντρική Ινδία, πιθανότατα να κατάγονται από τους Rajasthan, κατά τους μεσαιωνικούς χρόνους. Οι φυλές τους προκαλούσαν και προκαλούν σε κάποιες περιοχές την δυσφορία στους κατοίκους τους, επειδή είναι πάντα «ξένοι» προς αυτούς.

Αν και η ζωή των Τσιγγάνων θα μπορούσε να θεωρηθεί από κάποιους ρομαντική, στην πραγματικότητα όμως είναι ιδιαίτερα σκληρή. Το χειμώνα τον περνούν στην ύπαιθρο, με κρεβάτια από άχυρο. Την περιουσία τους την φυλάνε σε χρυσό και ασήμι, μιας και δεν μπορεί να καεί όπως το χαρτί ή να εξαφανιστεί όταν πάψει η αξία τους, όπως κάποιου νομίσματος. Αν και γενικά είναι νομαδικός λαός, όταν επιλέξουν να εγκατασταθούν κάπου, χτίζουν σπίτια από ασήμι και όταν θεωρήσουν πως έρθει ο καιρός να ξαναφύγουν λιώνουν τις στέγες και αποχωρούν.