Η Τρίτη είναι μια κατεξοχήν ημέρα προκριματικών εκλογών στις ΗΠΑ και σήμερα καλούνται στις κάλπες οι ψηφοφόροι τεσσάρων πολιτειών οι οποίοι στο ένα στρατόπεδο, αυτό των Ρεπουμπλικάνων, είτε θα επιβεβαιώσουν είτε θα ανακόψουν την επικράτηση του Ντόναλντ Τραμπ, ενώ στο άλλο, αυτό των Δημοκρατικών, αναμένεται να ενισχύσουν το προβάδισμα της Χίλαρι Κλίντον έναντι του Μπέρνι Σάντερς.
Η κατάσταση εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς στην κούρσα για το χρίσμα στην πλευρά των Ρεπουμπλικάνων. Κάθε εβδομάδα μέχρι τώρα παγιώνει το προβάδισμά του ο 69χρονος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος, με 12 νίκες στις 20 αναμετρήσεις, έχει μέχρι τώρα εξασφαλίσει τους περισσότερους εκλέκτορες και σε τόσο διαφορετικές περιοχές, όσο οι βορειοανατολικές ΗΠΑ και οι νότιες.
Ωστόσο ο επόμενος στην κούρσα, ο 45χρονος Τεντ Κρουζ, ο άσος της θρησκευτικής δεξιάς, φάνηκε ανταγωνιστικός στο Τέξας και στις γειτονικές πολιτείες, ενώ ο τρίτος στη σειρά, ο 44χρονος γερουσιαστής της Φλόριντα Μάρκο Ρούμπιο, αναμένεται να παλέψει για την παραμονή του ή όχι στην κούρσα για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων στις προκριματικές που θα γίνουν την ερχόμενη εβδομάδα στην πολιτεία αυτή.
Το Ιλινόι, η Φλόριντα και άλλες πολιτείες θα ψηφίσουν στις 15 Μαρτίου σε μια νέα «Σούπερ Τρίτη».
«Ο μικρός Μάρκο, δεν τον βλέπουμε ποτέ στη Γερουσία», δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ χθες σε μια συγκέντρωση στη Βόρεια Καρολίνα στην οποία εξόρκισε για άλλη μια φορά τους μετέχοντες να τον ψηφίσουν.
«Είμαι ο μόνος υποψήφιος που νικάει τον Ντόναλντ Τραμπ ξανά και ξανά», δήλωσε παράλληλα ο Τεντ Κρουζ ενισχυμένος από τις νίκες του.
Προκριματικές εκλογές έχουν ταυτοχρόνως και τα δύο κόμματα στις πολιτείες του Μίσιγκαν, στον Βορρά, και του Μισισίπι, στον Νότο, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν και στο Αϊντάχο και τη Χαβάη. Συνολικά σε όλες τις πολιτείες κρίνεται η ανάδειξη 150 εκλεκτόρων για τους Ρεπουμπλικάνους (στους 1.237 που απαιτούνται για να πάρουν το χρίσμα) και 166 για τους Δημοκρατικούς (στους 4.763 που χρειάζονται).
Ο Ντόναλντ Τραμπ προηγείται στην κούρσα για το χρίσμα στο Μίσιγκαν, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση πανεπιστημίου, με 36% στην πρόθεση ψήφου έναντι 23% που συγκεντρώνει ο Τεντ Κρουζ, μολονότι και ο Τζον Κέισικ, ο κυβερνήτης του γειτονικού Οχάιο, παλεύει εκεί για να κάνει την έκπληξη.
Για το Μισισίπι δεν υπάρχει πρόσφατη έρευνα, αλλά τον Φεβρουάριο ο δισεκατομμυριούχος Τραμπ επικρατούσε με μεγάλη άνεση έναντι των αντιπάλων του.
Στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών η Χίλαρι Κλίντον είναι το φαβορί και στις δύο αυτές πολιτείες και κυρίως στο Μισισίπι, όπου οι Αφροαμερικανοί αντιπροσωπεύουν σημαντικό κομμάτι του εκλογικού σώματος. Μέχρι στιγμής οι Αφροαμερικανοί έχουν ψηφίσει σε ποσοστό άνω του 80% την πρώην υπουργό Εξωτερικών στις άλλες πολιτείες του αμερικανικού Νότου.
Το Μίσιγκαν και η μεγαλύτερη πόλη του, το Ντιτρόιτ, αποτελούν την καρδιά της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, και η Χίλαρι Κλίντον κατηγόρησε τον Μπέρνι Σάντερς ότι είχε ψηφίσει κατά του σχεδίου διάσωσης του τομέα το 2008/2009.
«Εγώ ψήφισα υπέρ του σχεδίου διάσωσης της αυτοκινητοβιομηχανίας, αυτός ψήφισε κατά», επανέλαβε χθες.
Στην πραγματικότητα ο Μπέρνι Σάντερς είχε ψηφίσει υπέρ του σχεδίου βοήθειας, αλλά, σε μεταγενέστερη ψηφοφορία, επεδίωξε να μπλοκάρει τις πιστώσεις αυτές που θα εξυπηρετούσαν στην ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος και εν μέρει των αυτοκινητοβιομηχανιών.
Ο γερουσιαστής του Βερμόντ υπενθύμισε από την πλευρά του στους ψηφοφόρους την υποστήριξη της Χίλαρι Κλίντον στις συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών, οι οποίες έχουν, σύμφωνα με τον ίδιο, στοιχίσει εκατομμύρια θέσεις εργασίας.