Σήμερα η μοιχεία δεν εξασφαλίζει συνήθως πρωτοσέλιδα, υπήρξαν ωστόσο εποχές που μια τοσοδούλα απιστία έστελνε ρίγη συγκίνησης στη ραχοκοκαλιά της κοινωνίας απειλώντας την ίδια τη συνοχή της!
Το διαζύγιο μόνο συνηθισμένη πρακτική δεν ήταν εκεί στον 19ο αιώνα, καθώς τα ιερά δεσμά του γάμου ήταν ισόβια ενώπιον Θεού και ανθρώπων.
Πόσο μάλλον που μια μοιχεία ήταν ικανή όχι μόνο να κηλιδώσει τη φήμη αλλά και να υπονομεύσει ανοιχτά το μέλλον του δράστη.
Κι έτσι κάθε γαμήλιο σκανδαλάκι μετατρεπόταν σε φάρο ανομίας, μεταμορφώνοντας τις δικαστικές αίθουσες σε ρινγκ και προκαλώντας πρωτόγνωρο σοκ στον κοινωνικό ιστό…
Υπόθεση Γουίλιαμ και Κίτι Ο’Σι
Γεννημένη στο Έσεξ το 1845 ως κόρη του πρώην δημάρχου του Λονδίνου, η Κάθριν Γουντ δεν είχε ποτέ πρόβλημα με τα λεφτά ή την κοινωνική θέση. Το σπιτικό της ήταν πάντα γεμάτο με ανθρώπους της καλής κοινωνίας αλλά και στρατιωτικούς, καθώς ο αδερφός της υπηρετούσε στις βασιλικές δυνάμεις. Κι έτσι κάπως γνώρισε τον λοχαγό Γουίλιαμ Ο’Σι. Το ζευγάρι παντρεύτηκε το 1867 και απέκτησε τελικά τρία παιδιά, αν και όταν εμφανίστηκαν τα πρώτα οικονομικά προβλήματα, οι δυο τους αποξενώθηκαν στη στιγμή.
Ο Γουίλιαμ περνούσε πια πολύ χρόνο μακριά από το σπίτι και σύντομα οι φήμες για τις απιστίες του έφτασαν στα αυτιά της συζύγου, φήμες που είχαν να κάνουν ακόμα και με την αδερφή της Κάθριν. Ο Γουίλιαμ ήθελε να ακολουθήσει τώρα πολιτική καριέρα και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου χρειαζόταν στο πλάι τη σύζυγό του, καθώς οι δημόσιες εμφανίσεις έπρεπε να αποκαλύπτουν την ακύμαντη οικογενειακή γαλήνη. Για την Κάθριν όμως ήταν ώρα για εκδίκηση!
Τότε ήταν που γνώρισε τον πολιτικό ηγέτη του αυτονομιστικού ιρλανδικού κινήματος Τσαρλς Στιούαρτ Πάρνελ, με τον οποίο ερωτεύτηκαν τελικά κεραυνοβόλα. Ο Γουίλιαμ γνώριζε για τον παράνομο δεσμό και κάποια στιγμή προκάλεσε τον αντίζηλό του σε μονομαχία, για τα μάτια του κόσμου φυσικά, καθώς ήταν ο ίδιος που είχε ενθαρρύνει τη σχέση τους για ίδιο πολιτικό όφελος. Ο Πάρνελ την παντρεύτηκε τελικά, σε βάρος φυσικά της πολιτικής του καριέρας, καθώς το σκάνδαλο δεν θα περνούσε απαρατήρητο. Το κόμμα του τον έκανε πέρα, οι πολιτικοί του αντίπαλοι τον κατασυκοφάντησαν και ο ίδιος πέθανε τέσσερις μήνες μετά τον γάμο συντετριμμένος και αποκαρδιωμένος…
Κόδριγκτον εναντίον Κόδριγκτον
Ο αξιωματικός του Βασιλικού Ναυτικού, Χένρι Κόδριγκτον, παντρεύτηκε την Έλεν Τζέιν Γουέμπ τον Απρίλιο του 1849 και ζούσαν έναν μακρύ μήνα του μέλιτος, μέχρι να καλέσει η πατρίδα τον στρατιωτικό στα όπλα το 1854. Ο ανώτερος αξιωματικός στάλθηκε στην Κριμαία, αφήνοντας μόνη τη σύζυγο στη βρετανική εξοχή. Για να μη μείνει μάλιστα έρμη και μοναχή, ο Κόδριγκτον κανόνισε να της βρει μια φίλη, αν και μάλλον δεν έκανε την καλύτερη δυνατή επιλογή. Η γυναίκα που επέλεξε να κρατά συντροφιά στη σύζυγό του ήταν η περιβόητη σουφράζετα Έμιλι Φέιθφουλ!
Επιστρέφοντας λοιπόν στη συζυγική κλίνη, ο Χένρι παρατήρησε μια δραματική αλλαγή στη σχέση με τη γυναίκα του, την ίδια ώρα που η Φέιφθουλ δεν έλεγε να φύγει, παρά το γεγονός ότι οι υπηρεσίες που προσέφερε δεν ήταν πια αναγκαίες. Οι δυο γυναίκες μοιράζονταν μάλιστα το συζυγικό κρεβάτι, καθώς η Έμιλι πάθαινε λέει κρίσεις άσθματος και κάποιος έπρεπε να την προσέχει.
Μέχρι την άνοιξη του 1857, η Έλεν δεν ξαναπλάγιασε με τον σύζυγό της, ο οποίος την κατηγόρησε για πολλά και διάφορα ζητώντας τώρα διαζύγιο. Αφού έδιωξε φυσικά κακήν κακώς τη σουφραζέτα από το σπίτι! Το δικαστήριο, ακούγοντας προσεκτικά το δράμα του αντιναύαρχου, του χορήγησε τελικά το διαζύγιο, γεννώντας ένα σκάνδαλο πρώτου μεγέθους…
Λόρδος Κάμπελ και Γερτρούδη
Ήταν το 1881 όταν ο αριστοκράτης Κόλιν Κάμπελ γνώρισε τη Γερτρούδη Μπλαντ σε θέρετρο της καλής κοινωνίας στη Σκοτία. Τρεις μέρες αργότερα ζήτησε το χέρι της, αν και το ειδύλλιο σύντομα θα γινόταν θυελλώδες, καθώς ο λόρδος κόλλησε τη νέα του σύζυγο με σύφιλη. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο ίδιος της είχε πει ότι υπέφερε από μόλυνση και δείχνοντάς της ένα υποτιθέμενο απόσπασμα από την ιατρική γνωμάτευση, ισχυρίστηκε πως θα ήταν καλό για την πάθησή του λίγη δράση στην κρεβατοκάμαρα.
Όπως και έγινε δηλαδή, αν και τώρα η σύζυγος στράφηκε εναντίον του ζητώντας διαζύγιο! Εκείνος απάντησε κατηγορώντας τη για απιστίες με πολλούς εραστές, διχάζοντας τον βρετανικό Τύπο, που έμοιαζε λες υποχρεωμένος να διαλέξει πλευρά στο οικογενειακό δράμα. Παρά το γεγονός ότι το δικαστήριο δεν έκανε δεκτό το αίτημά της για διαζύγιο στις δύο εκδικάσεις της υπόθεσης, η Γερτρούδη απελευθερώθηκε τελικά το 1895, όταν ο λόρδος πέθανε τελικά από τη σύφιλη…
Χάριετ Μορντό και σερ Τσαρλς
Τον Δεκέμβριο του 1866, η 18χρονη Χάριετ Μονκλίφ παντρεύτηκε τον σερ Τσαρλς Μορντό και το ζευγάρι εγκαταστάθηκε στον πύργο του αριστοκράτη στο Βαρβικσάιρ της Αγγλίας. Ο ευγενής περνούσε τον καιρό του με σπορ και κυνήγι, όταν η Χάριετ άρχισε να μην τον συνοδεύει στις κοινωνικές δραστηριότητες και να επιμένει μάλιστα να εξασκεί ο καλός της τα χόμπι του πιο συχνά. Το πράγμα έγινε ακόμα πιο ύποπτο όταν η σύζυγος επέμεινε να πάει για ψάρεμα μόνος ο σερ το 1868, παρά τον κοινωνικό χαρακτήρα του ταξιδιού.
Επιστρέφοντας από το ψάρεμα, ο Τσαρλς έμαθε τα νέα από την οικονόμο που είχε εξουσιοδοτήσει να γίνει τα μάτια και τα αυτιά του κατά την απουσία του: ο λόρδος Κόουλ είχε περάσει αρκετό χρόνο στα ιδιαίτερα διαμερίσματα της συζύγου και την επισκεπτόταν μάλιστα διαρκώς εν τη απουσία του. Η υπόθεση κλιμακώθηκε όταν ήρθε στον κόσμο η κόρη τους και οι γιατροί φοβήθηκαν ότι ήταν τυφλή: η σύζυγος, φοβούμενη κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, ομολόγησε τις απιστίες της με πολλούς μάλιστα παρτενέρ. Ο λόρδος Κόουλ δεν ήταν παρά η κορυφή του παγόβουνου!
Ο σερ Τσαρλς κατέθεσε αίτηση διαζυγίου το 1869 και η οικογένεια της Χάριετ, για να μη χάσει τα δικαιώματα στην περιουσία του αριστοκράτη, προσπάθησε να σταματήσει τις διαδικασίες χαρακτηρίζοντάς τη παράφρονα. Ο λόρδος Κόουλ αναγνώρισε την πατρότητα του παιδιού, ο Τσαρλς πήρε το διαζύγιό του και η Χάριετ πέρασε το υπόλοιπο της ζωής της σε άσυλο φρενοβλαβών…
Υπόθεση Γέλβερτον
Ο ιρλανδός προτεστάντης Γουίλιαμ Τσαρλς Γέλβερτον ερωτεύτηκε το 1852 τη βρετανή καθολική Τερέζα Λονγκγουόρθ και όλα πήγαιναν καλά μέχρι τη στιγμή τουλάχιστον που αποφάσισαν να παντρευτούν. Εκείνη ήθελε ανοιχτό καθολικό γάμο, εκείνος όμως ήξερε ότι κάτι τέτοιο ήταν αδιανόητο στην προτεσταντική Ιρλανδία. Φοβούμενος λοιπόν την αντίδραση γονιών και κοινωνικού περίγυρου, την πείθει να παντρευτούν στα κρυφά το 1857, με καθολικό μάλιστα ιερέα, αν και ενώπιον του νόμου η Τερέζα δεν ήταν τίποτα άλλο παρά ερωμένη του Γέλβερτον.
Παρά τον έρωτα, έναν χρόνο μετά ο Τσαρλς γνώρισε την Έμιλι Φορμπς, απαιτώντας τώρα από τη σύζυγό του να μετακομίσει στη Νέα Ζηλανδία ώστε να μείνει με την ερωμένη του. Αρνούμενη να τον εγκαταλείψει, η Τερέζα πήγε την υπόθεση στο δικαστήριο την ώρα που ο Τσαρλς παντρευόταν την Έμιλι. Η υπόθεση έφτασε μάλιστα μέχρι τη Βουλή των Λόρδων το 1864, αν και ο Τσαρλς αθωώθηκε από τις κατηγορίες διγαμίας γιατί ο πρώτος του γάμος ήταν άκυρος. Παρά ταύτα, η πολύκροτη υπόθεση έφερε καταιγιστικές αλλαγές στο δίκαιο των μεικτών γάμων της Ιρλανδίας…